– Nå må Bent Høie engasjere seg, og fortelle sykehusledelsen at liv og helse er viktigere enn økonomi, fastslår gruppeleder i Nordland Frp, Dagfinn Olsen ifølge NRK-Nordland.

Han er svært kritisk til at Nordlandssykehuset nekter å bøye av for kritikken som er kommet i forbindelse med det omstridte sparetiltaket som er drøyt to uker gammel.

Tiltaket innebærer at ambulanser kan bli tatt ut av drift ved sykefravær blant ansatte. Siden sparetiltaket ble innført forrige mandag er fem ambulanser tatt ut av tjeneste.

– De gambler med folks liv og helse. Det er ikke intensjonen bak helseforetakene, sier Olsen.

Enige

Og Olsen er ikke alene om å mene dette. I tillegg til de som til daglig jobber med dette, som tidligere har uttalt seg til VOL, har også leger kommet på banen med kritikk.

Senest i går uttalte anestesioverlege Stig Arild Stenersen til NRK at kuttene var uforsvarlig.

– I ytterste konsekvens kan det være forskjellen på liv og død, sa han.

Dagfinn Olsen viser til at samme ordning ble prøvd ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Etter kun fire måneder ble det lagt på is for noen uker siden.

– Nordlandssykehuset bør nå se til Tromsø. Man trenger jo ikke å finne opp kruttet på nytt. Når noen har prøvd dette allerede og funnet ut at det ikke var forsvarlig, så bør man faktisk lytte til dem og stoppe dette før det går liv, hevder gruppelederen i Frp.

Nordlandssykehuset sier til NRK at sparetiltaket skal evalueres på et styremøte i mai.

– Det blir gjort en nøye vurdering i hvert enkelt tilfelle. Dersom det ikke anses som forsvarlig, skal heller ikke ambulanse tas ut, sa kommunikasjonssjef Randi Angelsen til NRK i går.

Ifølge vedtaket skal det ikke leies inn vikar på overtid dersom en av de to ambulansearbeidere på en bil blir syk eller har annet fravær.

Totalt skal sykehuset spare inn 6,4 millioner kroner i ambulansetjenesten.