Forsvarsministeren understreket i møtet at det ikke er tatt noen endelige avgjørelser og at det som er kommet ut kun er forslag som er spilt inn til forsvarssjefen for hans arbeid med det fagmilitære rådet. Det er viktig for denne prosessen at det kommer gode innspill, sier ministeren.

- Vi vil ha en så åpen prosess som mulig. Fortsetter vi som nå så vil ubalansen mellom oppgaver og økonomi bli større og større. I tillegg har vi et nytt trusselbilde som gjør at vi må ta grep, sier hun.

Ministeren understreket også at hun i denne delen av prosessen ikke vet hva forsvarssjefen vil anbefale. Det fagmilitære rådet skal være så uavhengig som mulig. Det vil bli et sentralt innspill til det videre arbeidet med ny langtidsplan for forsvaret.

Likevel er hun klar på at det vil komme fagmilitære endringsforslag som vil kunne skape diskusjon.

- Vi må se helheten og hva vi trenger i hele landet. Dette kommer til å ta tid, men vi må begynne den nødvendige snuoperasjonen, sier hun.

Etter at forsvarssjefen har levert sitt fagmilitære råd vil Forsvarsdepartementet arbeide videre med langtidsplanen, som legges fram for Stortinget våren 2016.

- Interessant og nyttig

Høyres fylkesledere i de tre fylkene er godt fornøyde med møtet med forsvarsministeren. De mener orienteringen fra ministeren var svært nyttig.

- Det var en interessant og nyttig orientering om prosessen som er igangsatt og hvordan tidsplanen er fremover. Et prisverdig initiativ fra ministeren, sier fylkesleder i Troms Høyre og ordfører i Lenvik, Geir-Inge Sivertsen.

Fylkesleder i Nordland Høyre og ordfører i Vestvågøy, Jonny Finstad, er opptatt av at Nord-Norge fortsatt skal være viktig for forsvaret. Han presiserer også at ingen ting er avgjort ennå.

- Dette er en prosess som gjennomføres jevnlig og således er det ikke noe nytt i seg selv. Det er heller ingen avgjørelser som skal tas på lang tid ennå. Vi har fått bekreftet at det vil bli satset på forsvaret og at Nord-Norge fortsatt skal være viktig, sier han.

Kollega og fylkesleder i Finnmark Høyre, Jo Inge Hesjevik, sier den nye sikkerhetspolitiske situasjonen må veie tungt itiden framover. Det vil også Nord-Norge få merke, mener han.

- Den nye sikkerhetspolitisk sitasjonen kommer til å føre til et styrket fokus på forsvaret, noe som forhåpentligvis også vil føre til at man prioriterer økning i forsvarsbudsjettet. Dette kan også føre til økt tilstedeværelse og øvingsaktivitet i Nord-Norge. Vi må være forberedt på at vi også vil merke endringene, sier han.

Blant deltakerne på møtet var blant annet Nord-Norges stortingsrepresentanter samt en rekke ordførere og ordførerkandidater i nordnorske forsvarskommuner.

I forbindelse med forsvarssjefens fagmilitære råd, somlegges fram 1. oktober, har det kommet oppslag knyttet til innspill til forsvarssjefens arbeid.

Blant forslagene er flytting av Kystvaktbasen i Sortland, nedleggelse av Kystjegerkommandoen i Harstad og flystasjonene i Bardufoss og Andøya, samt Heggelia og Skjold leir i Indre Troms. I tillegg har det kommet et forslag om å flytte panserstyrker til Porsangmoen i Finnmark.