Under landsmøtet til Høyre denne helga, advarte deler av distriktspolitikerne Høie om å fjerne akuttkirurgien til lokalsykehus med færre enn 60 000 innbyggere i sitt nedslagsfelt. Dette forslaget vil blant annet ramme Nordlandssykehuset Vesterålen.

Det var Nord-Trøndelag Høyre som la frem et resolusjonsforslag om å frede akuttkirurgien, men forslage ble ikke engang tatt opp til behandling i salen.

Det ble likevel lagt inn en formulering i vedtaket om at tidsdaktoren er viktig når akutt livstruende sykdom inntrer.

Vedtaket slår fast at Høyre ikke ønsker en unødig sentralisering av akutt- og sykehustilbudet.

- Vedtaket viser at Høyre vil bygge hele landet, skape trygghet for den enkelte og fortsette desentraliseringen ut til den enkelte kommune og region. Dermed legger vi debatten død om lokalsykehusenes fremtid, sier Vestvågøy-ordfører og leder i Nordland Høyre, Jonny Finstad. Han var en av forkjemperne for resolusjonen og talte varmt for den på landsmøtets talerstol.

- Det er et kjempepositivt vedtak for akuttberedskapen og lokalsykehusenes fremtid. Høyre utvikler lokalsykehusenes viktige funksjoner videre inn i den nye tidsalderen og tar lokalbefolkningens trygghet på alvor, fortalte han fra talerstolen.

Landsmøtevedtaket skal gi helseministren en klar retning for arbeidet han skal gjøre i fremleggelsen av nasjonal sykehusplan.