Fylkesrådet i Nordland viderefører ordningen med stimuleringstilskudd til nye lærebedrifter. Hver nye lærebedrifter får et ekstra tilskudd på 50.000 kroner.

– Å øke antall lærebedrifter er en svært viktig oppgave for fylkesrådet, poengterer utdanningsråd Grete Bang i en pressemelding.

Hun forteller at også kommuner som oppretter læreplasser på nye tjenestesteder vil kunne motta stimuleringstilskudd.

Intensjonen med stimuleringstilskuddet, ifølge Bang, er at det skal bidra til en vekst i antall godkjente lærebedrifter i Nordland fylke.

– Tilskuddet er på 50.000 kroner og gis en gang per bedrift. Vi har satt av totalt 2,5 millioner kroner til dette i 2015. Vi kan altså håpe på inntil 50 ekstra lærebedrifter, forklarer Bang.

Kritereriene for å motta stimuleringstilskudd er:

  • Nye lærebedrifter som tar inn sin første lærling.

  • Kommuner som tar i bruk nye tjenestesteder til opplæring i 2015 (kommunene må synliggjøre dette i søknaden).

  • Bedriften må tegne lærekontrakt med oppstart i 2015 med en søker med ungdomsrett. Søkeren må være fra Nordland fylkes. (Bedrifter som ble godkjent etter 01.11.14 og har tatt inn lærling før 01.02.15 kan søke stimuleringstilskudd i og med at de ikke ble med i 2014).

  • Bedriften skal være godkjent som lærebedrift på søkertidspunktet.

Ifølge Bang er det noen fagområder som blir priortert foran andre i forbindelse med tilskuddsutdelingen. Dette gjelder særlig landbruk og gartnernæringen.

– Der prøver vi ut den vangligste modellen for lærlingeordningen ,2+2 modellen, to år på skole og to år i lære. Dette er nytt innen denne næringen, og vi ønsker å hjelpe landbruksnæringen i gang med denne måten å drive yrkesopplæring på, understreker Bang.

I tillegg blir tre andre næringer, eller studieretninger, prioritert dersom det kommer inn mange søknader, og det er Teknikk og industriell produksjon, TIP-fagene, Helse og oppvekst og elektrofag.