Søskenparet Jelena Geramisova og broren Bogdan Gerasimov fikk søndag kveld den gledelige beskjeden fra Utenlendingsnemda (UNE) om at tiden i kirkeasyl på Stokmarknes er over.

– UNE er kommet til at det foreligger sterke meneskelige hensyn slik at omgjøringsanmodningen bør tas til følge etter lovens paragraf 38 første ledd, heter det i brevet.

- Jeg er så glad for at Jelena har maktet å beholde sin psykiske helse. Fysisk sett er hun satt tilbake, men det skal gå fint å trene opp. I dag kan hun levere sønnen Aron (2 1/2) i barnehagen. Det har hun aldri kunnet gjøre før, stråler mangeårig støttespiller for søskenparet, Ann-Britt Bastesen ovenfor VOL.

Hun forklarer til VOL at ordlyden i vedtaket er at det er gitt midlertidig opphold. Saken skal vurderes på nytt etter et år.

- Helsesituasjonen til Bogdan er imidlertid av en slik art at dette i praksis betyr permanent opphold. Bogdan lider av den alvorlige muskelsykdommen Duchennes muskeldystrofi. Støttegruppa for Bogdan har dokumentert at han ikke kan få nødvendig medisinsk tilbud i hjemlandet. Det er denne dokumentasjonen som har vært avgjørende for UNE.

- Takken i dag går jo til alle som har bidratt for å hjelpe, på hver sine vis. Det er massevis av folk som har bidratt. Mange av disse er folk som Jelena ikke kjenner, sier Bastesen. Hun peker på at Bogdan er gutten som trenger medisinsk hjelp, mens storesøster Jelena har vært det solide navet for både Bogdan og for omgivelsene rundt.