Fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll gikk tirsdag ut og sa at Nordlandssykehuset fraskriver seg et samfunnsansvar, når de nå velger ikke å ta inn lærlinger.

- Når Nordlandssykehuset nå velger å ikke ta inn lærlinger, velger de i praksis bort den beste rekrutteringen til framtidig kompetanse og kontinuitet i ambulansefaget, påpeker fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i en pressemelding.

Norvoll vil be om et møte med Helse Nord for å løfte fram den helt akutte problemstillingen.

Ny forskrift

En ny nasjonal akuttmedisinsk forskrift for ambulansetjenesten setter nå krav om at ambulansen skal være bemannet med minst to personer, der minst én skal ha autorisasjon som ambulansefagarbeider. Den andre personen må ha lisens som helsepersonell, og skal ha nødvendig ambulansefaglig kompetanse.

- Praksis fram til i dag har vært at man etter opplæring har brukt lærlinger som nummer to på ambulanse, sammen med erfarne ambulansefagarbeidere. Nå har imidlertid Nordlandssykehuset sagt klart fra at de ikke kommer til å ta inn lærlinger. Det er svært kortsiktig tenkt, og det vil rasere ambulansefagutdanningen, sier fylkesrådsleder Norvoll i pressemeldingen.

- Tar inn som planlagt i år

Ambulansesjef ved Nordlandssykehuset, Loke Gulliksen, presiserer overfor VOL at Nordlandssykehuset vil ta inn det samme antall lærlinger i år som de hadde planlagt med, helt uavhengig av ny akuttmedisinsk forskrift.

- Fylkesrådslederen er derimot inne på en problemstilling som jeg tror alle av landets ambulansetjenester diskuterer for tiden. Nemlig at lærlinger etter ny akuttforskrift ikke kan fungere som personell nummer to i aktiv tjeneste. Det medfører at den besparelsen man tidligere har hatt ved å ta inn lærlinger forsvinner. Dette vil nok kunne påvirke antallet man ansetter i fremtiden, også i Nordlandssykehuset, skriver han i en epost til VOL.

Han påpeker at lærlinger er deres viktigste rekrutteringskilde, og at de vil ha behov for nye ansatte også i tiden fremover.

- Det er derfor vanskelig å se for seg at lærlingeordningen vil bli borte, men man må kanskje vurdere nøyere hvor mange nye ansatte man faktisk trenger før man lyser ut nye lærlinghjemler, sier Gulliksen.

Påvirker utdanningen

Ifølge Norvoll, vil Nordland fylkeskommune nå igangsette kun én klasse i ambulansefaget, til tross for at søknaden til utdanningen er bra. Ambulanseutdanningen i Sandnessjøen faller derfor bort. Det kommer frem av pressemeldingen fra fylkeskommunen.

- Å la ungdommene sitte to år på skolebenken, uten at de får fullført sin utdanning med de siste to årene som lærling, vil være å lure unge nordlendinger til å kaste bort studietid, påpeker Norvoll.

- Korttenkt

Norvoll mener at man er helt avhengige av den praksisrelaterte delen av utdanningen, for at fylkeskommunen skal fortsette å utdanne ambulansefagarbeidere.

Han tror forskriften kommer av et ønske om å heve kvaliteten på ambulansetjenesten.

- Jeg mener likevel Nordlandssykehusets reaksjon på denne endringen, med å ikke ta inn en eneste lærling, er svært korttenkt. I tillegg til at de kanskje vil slite med framtidig rekruttering, ser de helt og holdent bort fra samfunnsansvaret de er tillagt for å sikre den best mulige utdanningen for nye ambulansefagarbeidere. Du kan ikke utdanne deg i ambulansefaget utelukkende fra skolebenken, sier Norvoll.