Tre menn i 20-årene er i Lofoten tingrett dømt for å ha tent på en rorbu i Stamsund i 2013 og må betale 2,3 millioner i erstatning til forsikringsselskapet.

Det skriver Lofotposten fredag.

To av mennene er også dømt til fengselsstraff på henholdsvis ni måneder og tre år og 11 måneder, mens den siste er dømt til 270 timer samfunnsstraff. Den ene må også betale 2170 kroner i erstatning for en vindusrute som han knuste.

De domfelte er fra henholdsvis Vesterålen og Lofoten, og må i tillegg til det ovennevnte, betale 500 kroner i saksomkostninger hver.

Den aktuelle kvelden hvor brannen oppsto, brøt de tre mennene seg inn i rorbuen etter en fuktig kveld på et lokalt utested. De arrangerte nachspiel inne i rorbuen som gikk litt for hett for seg.

Hærverk

De tre mennene begynte så å drive hærverk inne i rorbuen. Blant annet knuste de en TV og det oppsto så en diskusjon om rorbua skulle tennes på for å slette spor. To av de domfelte fant så frem ei kanne diesel som ble spredt rundt inne i rorbua. Sengene i overetasjen ble dunket og det ble helt diesel på gulvet i overetasjen og i trappa samt over store deler av stua. Etter dette ble rorbua påtent på tre steder, ifølge dommen.

I følge NRK var rorbua delt i to og i den andre delen lå Somsri Khongchusri og sov. Hun reddet seg ut sammen med sin sønn etter å ha blitt vekket av alt bråket.

I retten ble det diskutert hvem som hadde gjort hva, og i hvilken grad. Forsvarerne til to av de tiltalte anførte blant annet at deres rolle var liten, og at det dermed ikke kunne sies at de hadde medvirket i straffelovens forstand.

Men retten fant det likevel bevist utover enhver rimelig tvil at alle de tre tiltalte var inne i rorbua da den ble dynket i diesel. I dommen står det at både fysisk og psykisk medvirkning er straffbart.

Dommen var enstemmig.