- Det stemmer at en pasient ble fløyet til Nordlandssykehuset i Bodø med mistanke om et utbrudd av lungetuberkulose, sier kommunikasjonsrådgiver Børre Arntzen ved Nordlandssykehuset.

Pasienten liggger nå på isolat i Bodø i påvente av testresultater som vil fastsette om pasienten har pådratt seg lungetuberkulose eller ikke.

Han avdramatiserer forholdet foreløpig.

- Det virker kanskje dramatisk når noen blir fløyet til Bodø og lagt på isolat. Men nå er det slik at det er to sykehus i Nord-Norge som har fasiliteter for å ta seg av slike forhold som dette og det er Universitetssykehuset i Tromsø og Nordlandssykehuset i Bodø. Det er her vi har laberatorium og mulighet for isolasjon så det er helt naturlig at pasienten flys hit, sier Arntzen.

Flere i isolat

Ved samme sykehus ble det også isolert en kvinne med meslinger.

– Hun kom til oss på onsdag. Vi mistenkte meslinger umiddelbart, sier kommunikasjonssjef Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset i Bodø til TV 2.

Kvinnen ble plassert på isolat og får behandling. Sykehusansatte som ikke var vaksinert fra før, ble vaksinert, og andre som hadde fått vaksiner tidligere, fikk påfyll.

Angelsen opplyser at kvinnen vil være smittefri mandag 25. mai.

– Folkehelseinstituttet ble varslet om saken for noen dager siden, opplyser avdelingsdirektør Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåking.

Kvinnen skal ha oppsøkt legevakten før hun ble sendt til sykehuset. Hun er etnisk norsk, men bosatt i utlandet, og hun var i Norge på ferie da smitten ble oppdaget.

Dette er Lungetuberkulose:

Lungetuberkulose, infeksjon med Mycobacterium tuberculosis i lungene; den vanligste formen for tuberkulose.

Lungetuberkulose er en meget vanlig dødsårsak i u-land. Hiv-infeksjon og andre forhold har ført til økning i antall tilfeller med sykdommen i mange land. I Norge sees de fleste tilfellene av lungetuberkulose hos innvandrere som er smittet før de kom til Norge. Resten av tilfellene diagnostiseres hos eldre nordmenn som ble smittet i ung alder, og som tidligere ikke har fått effektiv medikamentell behandling. Tuberkelbasillene har ligget i dvale i årevis, men når immunforsvaret svekkes pga. høy alder, får bakteriene anledning til å formere seg og gi sykdom.

Infeksjonen sitter oftest i øvre del av lungene (topplappene), hvor det hos noen pasienter kan dannes hulrom,kaverner. Ved gjennombrudd til bronkiene vil store mengder bakterier komme ut i luftveiene, og pasienten kan overføre sykdommen til andre gjennom dråpesmitte. Fra lungene kan bakteriene føres med blodet til andre organer. (Kilde: Store Medisinske Leksikon)