– I år har vi et veldig slagkraftig styre med mye kompetente folk, i tillegg til at vi har fått en veldig dyktig matkonsulent i Tom Aasen. Søkelyset i år er å videreutvikle tradisjonsbærerne i programmet og å bli enda bedre, sier prosjektleder for Vesterålen Matfestival, Even Hanssen.

Samarbeider med Fæsterålen

Årets festival går av stabelen siste uka i august. Nytt av året er at festivalmarkedet er flyttet fra slutten til starten av festivalen. Årsaken er samarbeidet med den nyetablerte festivalen "Fæsterålen".  Programmet er nesten ferdig spikra og er spekka med godbiter. Åpningsseremonien skjer på Sildpollen i Sortland, 21. august. Selve festivalmarkedet, finner sted dagen etter, mest sannsynlig på Sortland torg.

– Denne gangen blir det mer sammensatt og blant annet flere telt. I tillegg synes vi det er veldig hyggelig å samarbeide med "Fæsterålen" og Stein Inge Pedersen, sier styreleder i Vesterålen Matfestival. På den måten får vi både musikk og mat, sier Hansen, og føyer til at både Felleskjøpet og Bondelaget vil være med på arrangementet.

Spennende for barna

De aller yngste har også mye å glede seg til. Det blir nemlig laget en liten dyrepark for anledningen, rett overfor sentrum i Sortland.

– Der blir det gris, hest og høns, forteller Stein Inge Pedersen.

– Vi ønsker at hvert arrangement skal være noe mer enn bare enn kulinarisk opplevelse, supplerer styreleder i Matfestivalen, Ole Petter Bergland.

Nyvinning

Det blir også en rekke andre poster på programmet i regionen den uka festivalen varer, inkludert natursti som munner ut i Munigsletta i Sortland, Matkurs, Barnas laksefestival, Barnas laksefestival og mye mer.  En nyvinning som står på menyen, er et arrangement som har fått navnet føling i fjæra, med smak av Bø. Seansen finner sted på Fjærvoll-stranda i Bø.

– Intensjonen her er at folk skal få føle på naturen og stranda, og hva Bø har å by på. I forbindelse med dette blir det også en orgelkonsert med en av landets største kirkeorgelutøvere, forteller Synnøve Solsem Olsen.

Lokale produkt

Selve hovedmålet med festivalen, som det har vært tidligere, å rette søkelys på lokale produkter.

– Vi vil få frem lokale produkter i lyset og vise hva Vesterålen har å by på, sier Hanssen

– Vi ønsker å rette søkelys mot alle de grønne elementene fra Vesterålen og få de frem i lyset, slår Bergland fast.

Selv om festivalen har en overordnet visjon, mener Bergland det er viktig at man ikke er for fastlåst.

– Da kan det bli litt tvangstrøye. Vi skal selvsagt holde på tradisjonene, men samtidig være nyskapende og være åpne for nye impulser, sier han.