Fylkesgrenser er til for å brytes, mener regjeringen. Kunnskapsministeren foreslår at elever som behøver å gå på videregående utenfor hjemfylket, skal få lov til det.

– Vi er enda et steg nærmere fritt skolevalg over fylkesgrensene med denne lovendringen som vi nå foreslår. Hvis du som elev velger skole i et annet fylke og får plass, da kan ikke fylket du kommer fra si nei til å betale for plassen din, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til VG.

Den nye retten har han kalt gjeste-elevgarantien. Det betyr at elevene er garantert finansiering fra hjemfylket dersom de får skoleplass i et annet fylke.

– I dag kan fylker si nei til å betale for skoletilbud i andre fylker. Det betyr at eleven i praksis ikke har mulighet til å søke skoleplass i et annet fylke. Det var for eksempel tilfellet for Johannes Sande som VG skrev om, illustrerer Røe Isaksen.

Johannes brøytet vei

Johannes Sande (18) fra Lødingen fikk føle hvor tilsynelatende uoverstigelige fylkesgrenser kan være da han fikk nei til å begynne på videregående i nabofylket Troms – en times kjøretur fra hjemmet i Nordland.

I stedet fikk han beskjed om at det ikke var noen vei utenom å starte opp i Sandnessjøen i hjemfylket Nordland, men drøye 43 mil fra hjembygda Lødingen.

Etter at både fylkespolitikerne, statsråden og VG viet oppmerksomhet til saken,ordnet det seg slik at Johannes fikk gå på den nærmeste skolen.

Han synes det er stas at hans sak kan ha åpnet dører for andre elever.

– Det høres flott ut at det nå blir lettere å søke seg til den nærmeste videregående skolen uavhengig av om det ligger i elevenes hjemfylke. Egentlig er det på tide, sier 18-åringen som i i juni går ut av brønnborings-linjen i Harstad.

For ham var det et helt riktig valg å havne der – fremfor ørkesløse reiser til samme type linje i Sandnessjøen i hjemfylket Nordland.

Nå er målet å skaffe seg lærlingplass etter vg2. Den har han ikke i boks ennå, men Sande gir ikke opp så lett. Han ser for seg at han må til Stavanger-området for å bli lærling.

Kan prioritere «egne» elever

Samtidig vil skolestatsråd Røe Isaksen at elever som går i Johannes' fotefar, skal slippe all viraken 18-åringen var igjennom for å gå på skole i Harstad.

Elevene kan dermed søke hvor de vil. Forslaget innebærer at fylket hvor skolen ligger, må behandle søknaden. Fylkeskommunen kan prioritere egne elever foran elever fra andre fylker og vil bare ha plikt til å ta inn elever fra andre fylker dersom det er ledig kapasitet ved skolen.

– Det eneste som kan hindre en elev fra et annet fylke en plass, er et nei fra en videregående skole som oppdager at gjesteeleven tar opp plassen til en annen elev, utdyper statsråden.

Røe Isaksen legger ikke skjul på at han vil ha fri flyt av elever over fylkesgrensene.

– Målet er fritt skolevalg både over fylkesgrensene og innad i fylkene, sier kunnskapsministeren.

Trolig i gang fra skolestart 2016

– Men er det ikke en fare for at elever fra andre fylker da vi skyve ut elever fra nærmiljøet til de enkelte skolene?

– Nei, for fylkene skal prioritere sine egne elever. Men samtidig er det viktig at utdanningstilbudet blir grenseoverskridende, at elevene får tilgang til et skoletilbud som foretrekkes uavhengig av hvilket fylke det ligger i, sier Røe Isaksen til VG.

Han ser for seg at retten til gjesteelevgaranti vil tre i kraft fra høsten 2016. Nå skal forslaget ut på høring til høsten.

– Ville eleven Johannes Sande (17), som først ble nektet å komme inn på skolen i nabofylket, ha kommet inn under den nye ordningen?

– Ja, så sant han har søkt og fått plass i nabofylket, så må fylket han bor i betale for den plassen. Det er jo ikke særlig fornuftig at en elev må reise 40 mil for å gå på skole i stedet for å begynne på et tilbud syv mil unna, svarer Røe Isaksen.

– Eleven i sakene som VG har skrevet om vil få en bedre rett enn i dag ved at de gis mulighet til å søke på skoler i andre fylker. Om de får skoleplass eller ikke vil være avhengig av kapasiteten på den skolen de søker seg til og hvor mange elever som konkurrerer om plassene, svarer Røe Isaksen.

Forslaget om friere skolevalg innebærer at elevene vil få en ubetinget rett til å få skoleplass i et annet fylke finansiert fra hjemfylket – altså også dersom hjemfylket har tilsvarende tilbud.