– Endelig vil det bli lettere å søke for den enkelte elev, uavhengig av fylkesgrensene. Dette er et fremskritt som vil gi mer frihet og makt til elevene og mindre til fylkene, sier Hov.

– Elevene kan med denne endringen søke hvor de vil uavhengig av fylkesgrensene. Det vil innebære at fylkeskommunen hvor skolen eleven søker på, må behandle søknaden, i stedet for at fylket hvor eleven bor skal gjøre det, fortsetter Helmersen.

– Noe som kan hindre at elever får avslag og i større grad kan søke den studielinjen de faktisk ønsker, tilføyer Hov.

Et steg i riktig retning mot å fjerne fylkesgrensene

De to unge politikerne har tidligere ønsket å ønsker å fjerne fylkesgrensa og innføre fritt skolevalg ved studietilbud i eget fylke/nærmiljø.

Dette har regjeringen med kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen (H), sett nærmere på. Nå foreslår kunnskapsministeren at elever som behøver å gå på videregående skole utenfor hjemfylket, skal få lov til det.

Les også: Johannes fra Lødingen fikk fart på kunnskapsministeren

– Endelig er vi et steg nærmere fritt skolevalg over fylkesgrensene med denne lovendringen som regjeringen nå foreslår. Hvis en elev velger skole i et annet fylke og får plass, kan ikke fylket man kommer fra si nei til å betale for plassen, selv om hjemfylket har tilsvarende tilbud, jubler Helmersen.

– Dette vil gjøre at fylker ikke kan si nei til å betale for skoletilbud i andre fylker, noe som gjør at elever i større grad har mulighet til å søke skoleplass i andre fylker. Det blir som en gjeste-elevgaranti. En slik gjeste-elevgaranti vil i praksis bety at elevene er garantert finansiering fra hjemfylket dersom de får skoleplass i et annet fylke, legger Hov til.

– Dette vil hjelpe elever særlig i Nord-Norge, med tanke på lange avstander fra hjemmet og skolestedet. Forhåpentligvis vil dette være på plass allerede høsten 2016. Da slipper vi kjedelige oppslag av avslag til skoletilbud, slik som Johannes Sande fra Lødingen ville endt med om ikke dette trer i kraft, sier en optimistisk Helmersen.

Kan hindre ”drop out”

Det eneste som kan hindre en elev fra et annet fylke en plass, er et nei fra en videregående skole som oppdager at gjesteeleven tar opp plassen til en annen elev, påstår FrP-politikerne.

– Hvert år har vi sett og hørt eksempler av elever som tidligere har måtte velge andre alternativer fordi førstevalget deres har ligget i nabofylket, forhåpentligvis er dette historie nå. Dette skjer spesielt i de områdene hvor elevene bor rett ved fylkesgrensene, forteller Helmersen.

– I beste fall hindrer dette forslaget at flere elever faller utenfor dagens skolesystem og at flere elever velger det studieløpet de ønsker aller mest. Dette vil lette skolehverdagen for elevene. Særlig når vi fra før av vet at fylkene Nordland, Troms og Finnmark er blant de fylkene som har høyest frafall i den videregående skole i dag, avslutter Hov.