Det fremgår av sakspapirene til neste ukes regionrådsmøte på Sortland.

Bakgrunnen for initiativet er at regionrådet sitter på en konto med nærmere 200.000 kroner, som er penger etter en pris Kultursamarbeidet fikk av Norsk kulturråd på 90-tallet. Prisen gikk til nærradioprosjektet «Akkarungan», laget av og for barn i Vesterålen, som den gang ble ansett som pionerarbeid i nasjonal sammenheng.

Prosjektet gikk mellom 1989 og 1991, og ble belønnet med prisen «Beste barnekulturtiltak» hos Norsk kulturråd.

Nå vil administrasjonen i regionrådet ha politikernes velsignelse til å begynne å bruke av pengene.

- Siden barneradio ikke lengre eksisterer, så mener administrasjonen at det kan være hensiktsmessig å bruke disse pengene på barn og ungdom som er interessert i mediefaget. Det området innenfor mediefaget som vi i dag har mest aktivitet, er filmfaget med filmfestivalen Laterna Magica. Administrasjonen foreslår derfor at det etableres et stipend/pris som deles ut hvert år under Laterna Magica. Prisen skal gå til barn/ungdom som bor i regionen, og som har interesse for mediefaget, skrives det i sakspapirene.

Administrasjonen foreslår at det utarbeides statutter for prisen, og at disse behandles politisk av Vesterålen kulturutvalg. Det foreslås også at prisen skal være på mellom 5000 og 10.000 kroner per år.