I fredagens regionrådsmøte orienterte Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg at Nordlandssykehuset har sagt opp sin samarbeidsavtale med Vesterålen legevakt.

Kommunene i Vesterålen har siden 2005 samarbeidet om en felles legevakt lokalisert i sykehuset på Stokmarknes. I tillegg til legepersonell er legevakta bemannet med sykepleiere. Sykepleiertjenestene har siden oppstarten vært leid inn fra sykehuset.

- Uforståelig

Nordlandssykehuset har i et brev, datert 27. mai, sagt opp den delen av avtalen med Vesterålen legevakt som gjelder kjøp av sykepleiertjenester. Oppsigelsen gjelder ikke leie av lokaler.

- Det hører til historien til Vesterålen legevakt at sykehuset sto med åpne armer, og ville ha legevakta inn. Nå sitter vi med en leieavtale, samtidig som de ikke vil selge oss sykepleiertjenester. Dette kommer samtidig med at Nordlandssykehuset går ut og varsler omfattende nedbemanning. Det er uforståelig for meg, sa helse- og omsorgssjef i Hadsel, Marion Celius, i møtet.

Hun sier oppsigelsen kom som lyn fra klar himmel, og at brevet fra Nordlandssykehuset verken hadde med seg en begrunnelse eller en dialog i forkant.

- Sykepleiertjenester har vi kjøpt fra sykehuset i 10 år, og er noe som har fungert godt, sa Celius i møtet.

Ville kjøpe mer

Omsorgssjefen fortalte at hun forut for oppsigelsen hadde sendt en invitasjon til Nordlandssykehuset om et møte for å diskutere ytterligere kjøp av sykepleiertjenester fra sykehuset. En ny forskrift står på trappene, og innebærer at det skal opprettes et nasjonalt legevaktsnummer, som skal være døgnkontinuerlig bemannet. Dette har fra Vesterålens side vært ønsket lagt til legevakta.

- I stedet for å komme på møtet hvor vi ønsket å diskutere muligheten for økt kjøp av sykepleiertjenester, kommer det et brev fra Nordlandssykehuset hvor de sier opp denne delen av avtalen, sa Celius.

Ingen begrunnelse

Ordfører i vertskommunen, Kjell-Børge Freiberg, reagerer på at det i oppsigelsesbrevet ikke er begrunnet hvorfor avtalen sies opp.

- For meg er det overraskende at man varsler opphør av ei samhandling som har fungert veldig godt, og som har vært et gode for både vesterålskommunene og Nordlandssykehuset. Det som er helt spesielt er at i brevet fra direktøren opplyses det om at man ser seg nødt til å si opp avtalen - hvorfor sies det ingenting om. Det har heller ikke vært noen dialog om dette i forkant. Dette blir man både usikker og utrygg av, sa Freiberg i møtet.

Rådmann i Bø, Åsa Elvik, sitter i styret i Nordlandssykehuset og var tilstede i fredagens regionrådsmøte.

- Dette er ikke en styrebeslutning, men en administrativ beslutning som vi ble orientert om på overtid i sist møte. Begrunnelsen som vi fikk var en formell begrunnelse med hensyn til arbeidsgiveransvar, sa Elvik i en kort kommentar.

Freiberg har i et brev til direktøren i Nordlandssykehuset bedt om et møte for å få avklart de ubesvarte spørsmålene man nå sitter med i Vesterålen.

- Vi må nå avvente, og høre hva som kommer ut av et eventuelt møte. En konsekvens av dette kan bli at kommunene må hyre inn egne sykepleiere for å bemanne legevakta, sa Celius til VOL etter møtet.

I etterkant av fredagens møte har direktøren i Nordlandssykehuset, Paul Martin Strand, kommet med sin begrunnelse av oppsigelsen til VOL. Den kan du lese her.