– Går alt etter planen blir jeg flydd ut i villmarka onsdag, forteller Børre Magne Albrigtsen på telefon fra provinsen Quebeck i Candada.

Albrigtsen, som er pensjonert pilot, bor til daglig i Bærum, men er født og oppvokst i Bø i Vesterålen. Hans største lidenskap er jakt og fiske. De siste seks årene har han, årlig, tilbrakt mellom to og tre uker ute i den canadiske villmarka, helt alene, for å jakte på svartbjørn og ulv. Onsdag starter han på årets ekspedisjon. Da vil en pilotvenn fly han i posisjon, som vil være i nærheten av New Foundland, milevis unna all sivilisasjon.

– Det er 40-50 norske mil inn i villmarka, så det er et godt stykke, forteller Albrigtsen.

Har lisens

Den jaktglade mannen forteller at han har skaffet seg lisens for å skyte både ulv og bjørn. På spørsmål om hva som får han til å gjennomføre en slik tur, forteller han at det handler om lidenskap.

– Jeg elsker jakt, og for meg er dette ferie, forteller han, og legger til at det var en pilotkamerat som satte ham på ideen om å reise til den canadiske bushen.

– Han dro meg med, og da var det gjort, fortsetter Albrigtsen.

– Har du noen betenkeligheter med det du gjør?

– Jeg er klar over at dette er kontroversielt i en del personers øyne. Samtidig har jeg god samvittighet, blant annet fordi bestanden av brunbjørn er på rundt en million. Da ser jeg ikke noe problem med å bidra til at den blir litt begrenset, forteller bøfjærdingen.

– Er du noen gang redd der ute i bushen?, eller bare preller det av?

– Jeg begynner å bli erfaren og vil ikke si at jeg er redd. Men jeg skal innrømme at første gangen jeg gjennomførte turen, var jeg ikke særlig høy i hatten.

Risikofylt

Å drive med jakt er i utgangspunktet i en ganske trygg aktivitet, i alle fall når man gjør det hjemme i Norge. I situasjonen som Albrigtsen snart befinner seg i, vil farene være flere.

– Det er klart at det er en risiko med dette og derfor tar jeg mine forholdsregler, sier han.

En av ulempene er at han er helt uten mobildekning. Helt avsondret fra omverden er han likevel ikke.

– Jeg har skaffet meg en nødpeiler, i tilfellet jeg skulle brekke foten eller lignende. Den er koblet opp til Hovedredningssentralen i Stavanger, som igjen vil ta kontakt med canadiske myndigheter, forteller han.

Et annen faktor han må vokte seg for, er bjørneangrep. Å passe på hvor han sitter, er for eksempel et forebyggende virkemiddel i så måte.

– Du bør sitte et stykke opp i høyden, slik at du har oversikt. Det er også lurt å sitte med ryggen mot en stein, slik at du unngår at bjørnen angriper deg bakfra. Når man først kommer i skuddposisjon, bør man helst være sikker på at det er et godt skudd, slår han fast.

Bekymret mor

Albrigtsen understreker at han aldri har opplevd noe dramatisk eller skremmende. Det hindrer likevel ikke familiemedlemmer fra å bekymre seg mens han er ute i villmarken.

– Jeg har en gammel mor som er ganske bekymret, men jeg satser på at det går bra denne gangen også. Nå gleder jeg meg til 17 dager ute i bushen sammen med ørret, ulv svartbjørn, slår Børre Magne Albrigtsen fast.