Politiet meldte mandag formiddag om et ammoniakkutslipp fra Norway Seafoods sitt anlegg på Melbu.

Alle nødetater ble sendt til stedet, og en arbeider på anlegget er skadet og sendt til sykehus, melder politiet.

– Det har vært holdt vedlikeholdsarbeid ved bedriften, og det har gått hull på et rør. Det er vedlikeholdsarbeideren som er skadet. Han er sendt på sykehus til observasjon, men det skal ikke være snakk om store skader. Det var fire andre på jobb samtidig, men disse ble ikke skadet, sier innsatsleder Oddgeir Valle til VOL.

Han betegner eksplosjonen som kraftig, og glass fra bygget skal ha blitt kastet 40 meter bort.

Politiet evakuerte alle ansatte i bedriften og alle andre innen en radius på 600 meter, blant annet ble matbutikker, hotellet og fergeleia på stedet evakuert.

Ved 14.30-tiden er evakueringssonen innskrenket til 150 meter, det vil si at matbutikkene Coop Prix og Joker igjen vil bli åpnet. Fergeleia og hotellet vil imidlertid fortsatt være evakuert.

Lekkasjen er stanset

Halv tre meldte politiet at lekkasjen er stanset, og at det pågår utlufting ved anlegget.

Folk ble raskt anmodet om å holde seg inne og holde dører og vinduer lukket.

– Det er ingen umiddelbar fare for folk på Melbu, men politiet velger å holde sikringssonen en stund til, forteller innsatsleder Valle.

Han sier også at Arbeidstilsynet er varslet og vil foreta en undersøkelse ved bedriftsanlegget når ammoniakken er luftet ut.

Fergetrafikken innstilt

Siden også fergekaia på Melbu er evakuert, vil det i ubestemt tid fremover ikke være mulig å ta ferge mellom Fiskebøl og Melbu.

– MF Tysfjord var på vei til Melbu da politiet beordret den om å snu. Vi avventet litt, men til slutt kjørte vi tilbake til Fiskebøl, hvor fergen fortsatt vil ligge, sier Petter Sundbakk, driftssjef i Torghatten Nord, som driver fergeleiet.

– Vi anbefaler folk som skal til Hadsel-øya, om å kjøre rundt, siden det kan ta lang tid før fergen vil gå igjen, sier Sundbakk til VOL.

Torghatten Nord vil legge ut informasjon på hjemmesiden sin når fergetrafikken er åpnet igjen.

– Mange synes det er skummelt

Solveig Mathisen, VOLs journalist på stedet, forteller at det er folksomt i Melbu sentrum:

– Store deler av sentrum er avsperret, og det er mye kø i biltrafikken. Mange er nysgjerrige, mens mange andre er forvirret og synes situasjonen er skummel, forteller Mathisen.

– Det kom akkurat en ekstra ambulsanse hit, så de tar sikkerheten på alvor, sier hun.

Rundt klokken 15 meldte politiet at alle sperringene var opphevet, og at påbudet om å holde seg innendørs, er opphevet.

– Nødetatene har nå kontroll på utstlippet. Det er ikke lenger noen fare ved å oppholde seg i området, får VOL opplyst av operasjonssentralen ved Midtre Hålogaland Politidistrikt.

Ifølge Torghatten Nord sine hjemmesider åpnet sambandet Melbu-Fiskebøl sine avganger fra klokken 15.20.