Sykehuset på Stokmarknes sliter med høye infeksjonstall.

11. november i fjor registrerte Helseidirektoratet at 18,6 prosent av pasientene ved sykehuset hadde en eller annen form for sykehusinfeksjon. Postoperative sårinfeksjoner dominerte.

Nær halvparten av pasientene hadde infeksjoner på målingen i fjor. Tallene på Stokmarknes ligger skyhøyt over landsgjennomsnittet.

Landsgjennomsnittet for alle typer infeksjoner er 4,7 prosent. Landsgjennomsnittet for postoperative sårinfeksjoner er 7,1 prosent.

I mai i år hadde 14,6 prosent av pasientene på Stokmarknes sykehusinfeksjon.

Usikre

Nordlandssykehuset erkjenner at de høge tallene er problematiske, men peker på at omstendigheter kan gjøre at sykehuset på Stokmarknes kommer dårlig ut. En kombinasjon av få pasienter og eventuelle registreringsfeil kan gi negative utslag.

– De høye tallene kan være basert på et for høyt antall infeksjoner, men kan også skyldes registreringsfeil. Vi er helt avhengig av at målingene gjøres korrekt. Vi jobber derfor kontinuerlig for å bedre registreringene slik at tallene viser et korrekt bilde. I tillegg er pasientgrunnlaget lite ved små sykehus, slik at det relative antallet infeksjoner slik som Vesterålen, kan bli høyt sammenlignet med større sykehus, sier Børre Johnsen til VA.

Han peker på at pasienter på Stokmarknes ikke nødvendigvis har fått smitten der, men kan ha tatt den med seg fra andre sykehus.

– Ved målingen i november, vet vi at tre av de registrerte pasientene hadde med seg infeksjon fra andre helseinstitusjoner, sier Johnsen.

Nytt sykehus

Han peker på at det ikke er en direkte sammenheng mellom det å ha et nytt og et gammelt sykehus. Han peker videre på at sykehuset arbeider kontinuerlig for å unngå infeksjoner hos pasientene.

– Men pasientene er eldre og sykere enn før, og dermed mer utsatt for infeksjoner. Sykdomsbildet er ofte mer komplisert enn tidligere.  Vi har et godt og erfarent personale på Stokmarknes. Vi har også en egen hygienesykepleier i halv stilling, sier Johnsen.

Fakta:

  • 11. november i fjor undersøkte helsemyndighetene hvor mange pasienter som hadde fått infeksjon på sykehuset.

  • Nordlandssykehuset kom dårligst ut i landet. 11,4 prosent av pasientene hadde en eller annen form for infeksjon. Sykehuset på Stokmarknes kom dårligst ut. 18,6 prosent hadde infeksjon.

  • Landsgjennomsnittet viser at 4,7 prosent av pasientene hadde en sykehusinfeksjon på måledatoen i november i fjor.

  • Det ble gjort en ny måling i mai. Den viser høge verdier, men forbedring til 14,6 prosent. Det er ikke publisert nasjonale tall for den siste undersøkelsen.