– Sondre kan bli nesten hva som helst. Om han blir prest eller smed, er hipp som happ. Han ville blitt god på begge deler. Hans utfordring er å bestemme seg, sier Benjamin Kjellman-Chapin, faglærer i smiing på Dovre. Læreren forteller at han også har vært en viktig person for miljøet i klassen, blant annet som tillitselev. Personen som får den rosende omtalen er Sondre Brynjulvssønn Ribe Øverby (25) fra Melbu.

Den unge mannen med bachelor i teologi var nemlig elev ved landets eneste smedskole i skoleåret 2014-2015. Nærmere bestemt Hjerleid skole- og håndverksenter i Gudbrandsdalen. Hjerleid Husflidsskole ble stiftet i 1886 og var landets første i sitt slag.

Bonderomantiker

Grunnen til at han valgte et år blant smeder, treskjærere og møbelsnekkere, var hans sterke interesse for håndverk og historie.

– Med sine gamle tradisjoner appellerer f.eks. stavkirker og lafta hus. Jeg er nok en bonderomantiker med sans for det som er «ekte». Et liv på landet slår lett ut storbyen.

Men hvorfor smiing?

– Det er litt røffere enn mye annet, og det appellerte nok litt ekstra. Det er veldig håndfast og direkte. Man kan brenne seg om man ikke er forsiktig, akkurat som i livet ellers, slår han fast.

– Sånn sett er varmt stål kanskje mer ærlig enn en kontorpult som hverken slår eller tar fyr. Kanskje det gir en bredere horisont på sikt? Vi får se, sier Sondre som lenge har ønsket å unngå stillesittende arbeid.

Allsidig sjonglør

For man mister lett pusten når Sondre forteller om alle sine interesser og gjøremål: Fekting, bueskyting, sying av historiske klær, litt treskjæring og ikke minst: kunstferdig manipulasjon av baller, ringer og kjegler. Med andre ord: sjonglering!

– Det startet på ungdomsskolen og jeg var ganske aktiv i flere år. Blant annet på internasjonale treff og konkurranser. Jeg har til og med gjort kunststykker i Las Vegas. Men nå blir det mest blant venner, forteller Sondre, som også liker arbeid med barn og ungdom. Blant annet har han vært i kulturskole og hatt menighetsarbeid i Levanger. Konfirmantleder og historieformidler på Stiklestad står også på CVen. Og når årets sommerjobb ved Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg er over, står Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag for tur.

Et godt år

Unge Øverby er ingen kommunist, men anerkjenner likevel enkelte poenger hos den tyske filosofen Karl Marx: At deler av menneskets selvrealisering skjer gjennom arbeid.

– Men kapitalisme med industrialisering og automatisering hindrer en slik utvikling. Mennesket blir fremmedgjort fra det vi omgir oss med. Vi har ingen forståelse lenger for arbeidet som ligger bak det å lage f.eks. klær eller teknologi. Dermed glemmer vi også menneskene som arbeider i fabrikkene og det er selvsagt ikke bra. For vi er dog skapt for å skape, og vi trenger å være en del av noe som er større enn oss selv – men uten å miste vår identitet. Ingen tvil om det, sier Sondre. Han ser tilbake på året i Gudbrandsdalen med glede.

– Selv om jeg alltid har hatt respekt for håndverk, har respekten blitt forsterket takket være større innsikt i dette eldgamle faget. Følelsen av å kunne skape noe med egne hender er utrolig god, og vi er jo skapt for å skape, sier Sondre.