I det trivelige butikklokalet i Stokmarknes, står en oppsats utenom det vanlige. En høy kvinnebyste, dekket i grønt fra topp til tå troner blant solsikker og roser. Oppsatsen har form som en kjole, et solid stykke håndverk fra Skoglund. Et riktig kunstverk.

– Du vet, jeg skriver ofte på facebook at jeg er så takknemlig for alle som handler hos meg. Og det mener jeg oppriktig. Hadde det ikke vært for alle de flotte kundene mine, kunne jeg ikke ha drevet butikk her. Kjolen var ment som en gest til dem; en vakker oppsats utenom det vanlige. Noe litt kult, smiler den trivelige blomsterdekoratøren.

Laget vest

Teknikken for å lage kjolen lærte Sarah da hun tok sin utdannelse ved Vea – Statens gartner- og blomsterdekoratørskole. Hun tok linjen «fagtekniker». Det er slett ikke første gang hun har laget botaniske kunstverk av denne størrelse.

– Vi lærte mange spennende teknikker, som man kan anvende til ulike formål. Vi jobbet mye med scenedekor også, sier hun.

Sarah har tidligere laget en vest i botanisk materiale.

– Dette er egentlig mest slike ting som vi lager i forbindelse med konkurranser. Da holder det ikke å komme med en vanlig blomsteroppsats, smiler hun.

Botanisk kjole

Kjolen er litt av et syn, og Sarah forteller at hun har fått en jevn strøm av gode tilbakemeldinger på verket.

– Mange synes det er stilig at man kan lage noe slikt av planter, forteller Sarah.

– Men hvordan lager man en slik kjole?

– Kjolen er bygget opp av bøyde kirsebærgreiner som danner silhuetten. Så har jeg brukt streng og materialer som jeg vet holder seg ved at de tørker. Noen av elementene har jeg spraylakkert i gull, og så har jeg lagt til noen skinnende skatter innimellom. Jeg kunne valgt å bruke ekte roser, men jeg har brukt silkeroser på denne kjolen, forklarer Sarah.

– Kan man bruke kjolen?

– Man kunne brukt levende modell for bildene. Men det ville neppe blitt så behagelig å gå rundt med. Den er nok mest for show, sier hun.

Levende materialer

Kjolen ble til mellom slagene i en travel blomsterhverdag. Prosessen tok en uke.

– Jeg hadde daglig folk innom som ville følge prosessen. Det var utrolig hyggelig, smiler Sarah.

Nøyaktig hvor lang tid en slik kreasjon ville tatt i reell tid, synes den erfarne blomsterdekoratøren er vanskelig å svare på.

– Det er utfordrende å jobbe med levende materialer. Alt kan gå veldig glatt, men man kan også plages mye. Ting knekker, og oppfører seg ikke slik en vil.

Reklame for nord

Da verket stod ferdig bestemte Sarah seg for at hun ville gjøre noe mer.

– Jeg og min bror, Sverre, tok med oss kjolen og dro til Taen for photoshoot.

Med på laget hadde de også fotograf Øyvind Fredriksen.

– Bildene ble selvsagt tatt som et reklamestunt for butikken min. Men jeg tenker at de like godt representerer noe mer. Dette er ren reklame for Nord-Norge. Vi har alt her: fantastisk natur, fotografer, frisører og blomsterdekoratører. Vi har mye å by på, og stor kompetanse innen det vi driver med. Hvorfor ikke legge bryllupet til Nord-Norge, oppfordrer hun.