Årets labre sommervær har fått mange nordmenn til å søke seg mot varmere breddegradder. I år er det særlig mange nordlendinger som, bokstavelig talt, har kastet seg på reisebølgen.

Ifølge tall fra Ving Norge har det vært flere bestillinger fra Bodø, Evenes og Tromsø etter 1.juni i år, enn det var i fjor.

– Det har vært en helt fantastisk pågang. Fra starten av juni og frem til i dag ser vi en økning på 83 prosent, sier informasjonsansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett til NRK, som ikke er i tvil om at den kjølige sommeren er hovedårsaken til utferdstrangen.

-Plaget med tåke og nordavind

En av dem som ble lei av dårlig vær, var sortlendingen Trond Eirik Jensen, som satte kursen mot Kreta.

– I Vesterålen har vi vært plaget med tåke og nordavind, så det var en av grunnene til at jeg reiste, sier han til NRK.

Ved Berg Reisebyrå på Sortland, har de merket pågangen hos varmelystne vesteråleringer i hele sommer.

– Det er mange som vil til Syden nå på grunn av det dårlige været i nord. Folk begynner å miste trua på at det blir sommer. Det mest populære reisemålet er Tyrkia, noe som kommer av at man generelt får mye for pengene der. Bulgaria, Kroatia og Kreta er også populære reisemål, forteller avdelingsleder Lillan Svartsund.

Fulle fly

Pågangen er faktisk så stor at de fleste fly er i ferd med å bli fulle.

– Det innebærer at vi har måtte improvisere en del når det gjelder å finne flybilletter og hoteller til kundene, noe som innebærer at reisene ofte blir dyrere, slår Svartsund fast.

Ifølge yr, blir været noe lettere de nærmeste dagene, men ser man på langtidsvarseletet er det liten grunn til å bli for optimistisk med tanke på et mulig værskifte.

Det er riktignok meldt noen solgløtt denne uka, men fra og med onsdag er det meldt gråvær og overskyet nesten en hel uke frem i tid.