– Litt for mange eiendommer blir stående litt for lenge, sier eiendomsmegler Per Elvenes i DNB Eiendom.

– Markedet har vært litt tregere enn jeg hadde forventet. Det er et eller annet som skjer i Hadsel, sier Elvenes.

Det er et stort utbud av hus og leiligheter.

På Finn.no var mandag registrert til sammen 47 enheter til salgs i Hadsel. Til sammenligning var det 44 til salgs i Sortland. I Nordland er det bare kommunene Bodø, Rana og Vefsn som har flere enheter til salgs enn i Hadsel.

Pris?

Tall fra Sparebank1 Nord-Norge viser at i fjor måtte hadselværingene i gjennomsnitt betalte 13.300 kroner per kvadratmeter ved kjøp av brukte eiendommer. Det er nesten 30 prosent mer enn i Øksnes og mer enn 100 prosent mer enn i Andøy. Sortland toppet bankens statistikk i 2014 med en kvadratmeterpris på 18.245 kroner.

Hverken Knutsen eller Elvenes mener at Hadsel har spesielt høy kvadratmeterpris.

Knutsen peker på at det har vært omsatt 65 enheter så langt i år.

Mange enheter

Cirka halvparten av de enhetene som ligger til salgs på Finn.no koster mellom 2,0 og 3,0 millioner kroner. Hele 38 av 47 objekter har en prisantydning på 1,5 til 3,0 millioner kroner. To objekter er priset til under en million kroner.

Børøya Brygge er under oppføring. Det er 12 boenheter i dette prosjektet. Ifølge Finn.no er fem av leilighetene solgt, fire er reservert.

Eiendomsmegler Per Elvenes sier til VA at nye regler kan ha medvirket til en viss nervøsitet i markedet.

1. juli endret finansminister Siv Jensen reglene. Bankene skal:

  • Beregne kundens evne til å betjene boliglånet ut fra inntekt og alle relevante utgifter, og ta høyde for en renteøkning på fem prosentpoeng.

  • Nedbetalingslån med pant i bolig skal ikke overstige 85 prosent av boligens verdi, mens rammekreditter ikke skal overstige 70 prosent av boligens verdi. Disse kravene kan oppfylles med tilleggsikkerhet i form av pant i annen fast eiendom eller selvskyldnerkausjon eller -garanti.

  • For boliglån som overstiger 70 prosent av boligens verdi stilles det krav om avdragsbetaling som minst skal være 2,5 prosent av innvilget lån eller det avdragsbetalingen ville vært på et annuitetslån med 30 års nedbetalingstid hvis dette er lavere.

Reglene er innført for å kjøle ned boligmarkedet etter høy prisvekst i sentrale strøk.