Mattilsynet har bedt Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) om å vurdere hvilke risikoer hunder er utsatt for når de er ute hele året. Det gjelder særlig hunder som brukes i sledeløp, skriver NRK.

– Alt utendørs dyrehold genererer flere bekymringsmeldinger. Mye på grunn av at det er synlig. De går eksempelvis på om hundene fryser, om de har det for varmt, og noen klager på støy, sier fungerende seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet, Maria Været Veggeland, til Nationen.

Ifølge Veggeland er bestillingen todelt. Den inkluderer risiko for redusert dyrevelferd når hundene bor ute hele året, og risko for redusert dyrevelferd for hunder som brukes i langdistanseløp.

– Vår bestilling til Vitenskapskomiteen for Mattrygghet i denne saken, og som også er en del av vårt samfunnsoppdrag, er å se om dyrevelferden er redusert, om regelverket er oppfylt og å undersøke hvordan hundene har det, sier Veggeland til VOL.

Hun understreker at det ikke foreligger noe langsiktig tidsperspektiv for når arbeidet skal være ferdig.

– VKM blir sannsynligvis ferdig med sin uttalelse i løpet av 2016. Når det gjelder Mattilsynet oppfølging av rapporten og videre arbeid på området (revisjon av regelverk, veiledere etc.) er dette foreløpig for tidlig å si noe om.  Mattilsynet arbeider for at dyr skal ha det bra gjennom å forvalte dyrevelferdsloven. Vårt arbeid skal være kunnskapsbasert, og på disse områdene ønsker vi nå å skaffe oss et bedre kunnskapsgrunnlag for å kunne gjøre en enda bedre jobb, slår Maria Veggeland fast.