Sommeren har riktignok tatt seg opp den siste måneden, men de lave temperaturene man så i juni har gjort at både befruktningen og blomstringen av multeplantene har kommet for sent i gang.

– Det blir nok lite multebær i år, det har jo vært veldig kaldt og dårlige forhold for insekter. Blomstringen blir veldig sen på multene, og insektene får ikke bestøvet plantene. Den kombinasjonen gjør at det blir lite bær, forteller professor i entomologi ved Tromsø Museum, Arne Nilssen.

Forsinket

Nilssen forklarer at den viktigste aktøren når plantene skal bestøves er humlene. De kalde temperaturene i juni har gjort det svært vanskelig for dem.

– Det er bare dronningen som overvintrer, etter at insektene har paret seg på høsten. Hun klarer nok å lage et bol og legge noen egg, men hun må ha arbeidshumlene til å hjelpe seg utover sommeren. De kom nok veldig sent i gang i år, sier entomologen.

Selv om temperaturene har steget den siste tiden, og insektene har blitt mer aktive, er det nok for sent for flere av bærene.

– Det påvirker også blåbær. Det blir sent der og. Selv om den har tatt seg litt opp var det flere uker forsinket i forhold til de gode somrene.

Svak sesong

Sammenlignet med fjoråret blir ikke overraskende denne sesongen veldig svak.

– Det er en kjempestor forskjell på i fjor og i år. Da hadde vi en liten varmebølge i begynnelsen av juli, og bestøvningen ble veldig mye bedre, konkluderer Nilssen.

Bård Michalsen, tidligere redaktør i Harstad Tidende, har skrevet boka ”Molter” som ble utgitt for snart 20 år siden. Han skriver følgende på Facebook om bær-sesongen hittil i sommer:

– Forrige helg løp jeg rundt på fjell og myr sør på Andøya. Jeg møtte 1000 fluer, 14 sauer, fem kyr og to fiskere - men ikke ei eneste multe. Det kan bli det dårligste multeåret i nord siden 1995, mener Michalsen.

Tidlig for jordbæra

Marianne Vik forteller at jordbære har begynt å modnes. Litt senere enn normalt, men ikke mye.

– Med hensyn til overvintringen har det gått fint. Det er fortsatt mye blomster, og det er litt sent. I de kjørligste periodene har utviklingen av bæra stått stille.

Hun regner likevel med at dette blir en gjennomsnittlig sesong.

– Slik som jeg ser det nå tyder det på å bli en fin bærsesong.

I fjor ble sommeren rekordvarm. Det var ikke så positivt for jordbæra som mange kanskje tror.

– Den høye temperaturen gjorde at jorbæra bråmodnet. Dermed ble det mange små bær, og kvaliteten ble ikke optimal. Sånn sett kan man si at det er mer gunstg med kjørligere vær, men juli måned i år har vært i kaldeste laget, sier Vik.

Hun forteller at de sjeldent er i gang med plukkinga før siste uka i juli. Vik forteller at mange har etterlyst jordbæra fra Kvæfjord.

– Vi håper å kunne komme i gang med plukkingen over helga, og lette på trykket på de bestillingene vi har liggende.