Ewa er en flott dame, pent antrukket og hun ser nesten litt italiensk ut.

Da hun besøkte Italia for første gang som 15-åring, falt hun pladask.

– Å komme til Italia den første gangen var så spesielt,  jeg følte meg hjemme med en gang, sier hun.

Allerede som 10-11- åring ble Ewa svært interessert i klassisk, italiensk musikk, deriblant barokk. Det var neppe så vanlig blant polske ungjenter på samme alder. Ewa har alltid gått sin egen vei, våget å skille seg litt ut fra mengden. Ikke overraskende elsker hun å reise.

Gjennom flere tiår har hun oppholdt seg mye i Italia, flere måneder hvert år. Hun har spesielt god kjennskap om tilbud i Maremma- området i Sør-Toscana, nær velkjente Chianti og bare et par –tre timers kjøring fra Roma eller Pisa.

– Det er så mye fint å oppleve i Italia, innen mat, natur, musikk, arkitektur, kunst og kultur, sier hun entusiastisk og skjenker en kopp espresso.

Alt er klart

Ewa bor fortsatt  i Toscana fire-fem måneder i året,  i leiligheten sin eller hos gode venner. Resten av året bor hun i Vesterålen med mannen, Frode Dragland, på Sortland eller i leiligheten deres i Risøyhamn. Hun blir stadig mer begeistret for vesterålsregionen og ønsker derfor å tilrettelegge for at disse to regionene knytter vennskapsbånd.

Ewa var deltaker på Etablererkurset til Fabrikken Næringshage for to år siden og hennes bedriftsidé ble kåret til beste prosjekt i 2013.

– Jeg ønsker å starte eksport av fisk fra Vesterålen til Italia og Polen, og dette jobber jeg også med å få til, i tillegg til reisebyrået. Jeg har også registrert meg i Reisegarantifondet i Norge, sier Ewa, som fra september er på plass i Italia, klar til å ta imot vesterålinger. Jeg samarbeider med flere av mine italienske venner, deriblant et par som driver agriturismo, sier Ewa.

Agriturismo har lenge vært en populær ferieform i Toscana. Man bor landlig på flere hundre år gamle, restaurerte gårder, hos en vin- eller olivenbonde. Leilighetene har tilstrekkelig luksus til at man føler at man bor på hotell og vel så det.

Hun virker som en tålmodig og dyktig dame og har studert diplomati og utenlandsforbindelser i Warszawa, og vært ansatt to år på ambassaden der. Dette skaffet henne nyttig erfaring og gode kontakter.

Språkmektig

Hun har studert både russisk, spansk og italiensk ved universitetet i Krakow, til sammen fem år med språkstudier. Hun er glad i å lese og lære og øver daglig for å opprettholde og forbedre språkkunnskapene sine.

– De fleste italienere jeg kjenner har hørt om Lofoten, men ikke Vesterålen. Det er mye fint å oppleve her også, natur, kunstgallerier og god mat. Jeg vil vise dem midnattssola og overbevise om at det ikke er så kaldt, sier Ewa og ler.

Nå tilrettelegger hun ulike pakketurer for både enkeltpersoner, grupper, bedrifter, lag og foreninger ulike reisepakker, alt etter ønske.

– For eksempel, mange italienere liker å spille golf. Det kan de også gjøre her i Vesterålen. Her er fint for turfolk, kunstinteresserte og sykkelinteresserte også, sier hun.

Ewa håper at vesterålingene vil benytte seg av muligheten til å bli kjent med den italienske kulturen.

- Opplevelsene står i kø. Jeg gleder meg, dette blir spennende, sier hun.