Om to uker lanserer NRK realityserien "Diktaturet", med Leo Ajkic som programleder. I serien blir åtte personer låst inne på en nedlagt skole i Bærum i åtte dager, i det som skal  fungere som et fiktivt diktatur.

Personene må ta til takke med strenge matrasjoner og portforbud, uten tilgang på naturlig lys, og med uforutsigbare ordrer fra et usynlig regime. En av deltakerne er 31 år gamle Kent Johansen fra Øksnes. Johansen bor i Trondheim, der han jobber som markedssjef.

– Kent er en fantastisk person. Han er modig og veldig rett fram, forteller programansvarlig og sjef for TV-sjef i P3, Håkon Moslet til VOL.

Tar demokratiet for gitt

Intensjonen med "Diktaturet" er å engasjere unge personer til å sette mer pris på stemmeretten sin og å, forhåpentligvis, delta i årets kommunevalg.

– Valgdeltakelsen i Norge viser at mange at mennesker tar demokratiet for gitt, selv om alternativet faktisk er diktatur. Konseptet er et sosialt eksperiment der vi blant annet vil se hvilke sider som kommer frem hos deltakerne når de blir fratatt demokratiske goder og rettigheter, forklarer Moslet.

Han forteller videre at NRK har strukket seg langt for å skape et så troverdig diktatur som mulig.

– Målet vårt har vært å gjøre det vi kan for å lage et troverdig diktatur, uten at det går ut over fysisk og psykisk helse. Det må være ekstremt for at det skal bli troverdig, sier Moslett.

Det daglige arbeidet til deltakerne vil blant bestå av å sortere 150.000 binders, med pinsett, skriver Dagbladet. Alt deltakerne gjør, blir filmet døgnet rundt, med unntak av det som skjer på soverom og toalett.

Kontroversielt

På spørsmål om NRK regner med at det blir rabalder i forbindelse med serien, utelukker ikke programsjefen at det skjer.

– Men det er ikke det som er poenget. NRK er en demokratisk institusjon. Vi ønsker å lage en serie som engasjerer og får flere til å stemme, og som også kan nå frem til dem som ikke er interessert i politikk, slår Håkon Moslet ettertrykkelig fast.

"Diktaturet" er basert på det svenske konseptet "Diktatorn", som ble sendt på svensk TV i fjor høst. Programmet er P3s bidrag til NRKs valgsatsing høsten 2015 og har premiere mandag 24 august på NRK1.