Omlag 40-50 mennesker hadde funnet veien til folkemøtet i Kulturfabrikken onsdag kveld.

Temaet for møtet var hvor var Vesterålen i 2030 og hvordan skal en komme seg dit?

I panelet på folkemøtet i Blåboksen på Kulturfabrikken onsdag kveld var det fire politikere fra Vesterålen med. Tove Mette Bjørkmo fra Sortland Ap, Tore Kristiansen fra Øksnes Krf, Kjell-Børge Freiberg fra Hadsel Frp og Jon Helmersen fra Andøylista.

Debatten ble ledet av Bente Kristine Lorentzen. Hun ga politikerne  ei utfordring om å se hvor de så Vesterålen i 2030.

Tove Mette Bjørkmo mente at arbeidsplasser var det viktigste.

- Vi må skape arbeidsplasser og tenke fremover uavhengig av hva som skjer med olje og gass. Vi jobber i dag mot oljebransjen ellers i landet og skal uansett hva som skjer fortsette med det. Men vi må jobbe med å øke omdømmet til regionen, øke kunnskapen og hjelpe de med gode ideer frem, sa Bjørkmo.

- I 2030 tror jeg Blåbyprosjektet er i boks, at vi har fem kommuner i Vesterålen fortsatt og at kommunene samarbeider bedre. Jeg tror vi har en doblin i fiskeri og har mange flere ferdigproduserte varer som fraktes ut av Vesterålen, sa Tore Kristiansen fra Øksnes Krf. Han la også vekt på at han tror oppdrettsnæringa vil fortsette å vokse, at oljen og gassen forblir i havet og at det er kommet utdaningsmuligheter for havbruk og maritime fag i Vesterålen.

- Olja viktig

Ikke uventa er Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg for oljeutvinning.

- Jeg tror vi kommer til å ha ei vekst i fiskeri og havbruk og med olje og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen i 2030. Jeg tror det lokale eierskapet er helt avhengig av at det kommer kapital inn og den tror jeg kommer med ei vekst i fiskeri og havbruk og Olje- og gassutvinning her hos oss, sa Freiberg.

Jon Helmersen var mer opptatt av å bevare det som er her i dag.

- Jeg tror vi må tenke på å ta vare på miljøet ved å ha færre biler, flere busser. At vi må ta vare på de ressursene vi har, sa Helmersen.

- Gründerne oppskrytt

Det ble lite debatt og kjekleri mellom debattantene. Uenighetene gikk stort sett på for og mot olje. Alle var enige om at det å sørge for at lokalt eierskap er noe som forblir er viktig. De var og skjønt enige om at både grundere og de eksisterende bedriftene er viktig for fortsatt vekst.

Det mest kontroversielle utsagnet for kvelden kom fra salen. Førstekandidat for Sosialistisk Venstreparti i Sortland, Oddmund Enoksen mente nemlig at gründerne ikke er så viktig for Vesterålens fremtid.

- Gründerne er oppskrytt. De som tror de eksisterende bedritene forsvinner og gründerne skal redde oss, tar feil. Vi må jobbe for å motvirke prosessen av sentralisering og sørge for at de bedriftene som er her i dag og som er lokalt eide må få arbeidsforhold som gjør at de lykkes også i fremtiden. Vi må sørge for at havbruket forblir viktig og at foredlingen skjer her, sa han.

Debattantene var kun delvis enige.

- Jeg tror ikke gründerne er oppskrytt. De har vært med å skape verden slik den er i dag. Uten de hadde vi vært i steinalderen. Men vi må også tenkte to tanker samtidig og ta vare på de som allerede er her. Men en må ikke glemme at deres eksistens startet med en lys idé. En grunder, sa Tore Kristiansen og fikk medhold av de andre i panelet.

Freiberg mente kapital var mangelvare.

- Gründere er viktige. De gode ideene er viktige. Vi må finne en måte å hjelpe de med de gode ideene på vei og ikke minst ha ordninger med kapital på plass for å hjelpe å sette ideene ut i livet, sa Freiberg.

- Fiske er plan a, b og c

Ordfører i Sortland, Grete Ellingsen, etterlyste fra salen en plan b om ikke fiskeri ble bærekraftig frem mot de neste 20-30 årene.

- Fisk er plan a, b og c, sa Tore Kristiansen til det.

- Fisk, fisk, fisk, sa Tove Mette Bjørkmo.

- Fisk og olje ja takk, sa Kjell-Børge Freiberg.

Foredling

Debattantene mente at også foredling av fisk var det som ville gi flest arbeidplasser.

- Jeg tror at å selge fersk fisk til verden er veien å gå, sa Bjørkmo.

Dette var ikke Kristiansen enig i.

- Jeg mener at foredling er veien å gå. Vi må finne flere måter å foredle fisken på. Vi må finne flere arter å utnytte. Ved å selge fersk fisk skaper vi ikke arbeidsplasser. Det skaper vi gjennom å foredle fisken og skape egne produkter. Det får vi til ved å få inn de kloke hodene og holde eierskapet lokalt, sa han.

Freiberg var også enig i at fisk var viktig.

- Fisk er viktig, og jeg ser ingen konflikt mellom fisk og olje. Jeg ser også det at fiskeri er en måte å få de kloke hodene hit. Se på Nordlaks i Hadsel. Her har vi ikke bare arbeidere som sløyer fisk. Vi har ingeniører, biologer og veterinærer. Dette er ei nyskapende næring som trenger kloke hoder og so mer i vekst. Vi må bare sørge for at vekstvilkårene er der, sa han.