Masseuttaket i Brattåsen, som eies av Clemens Skog, en del av Kirken via Opplysningsvesenets Fond, ønsker å utvide driften.

Naboene til masseuttaket protesterer. De mener at eiendommene deres er betydelig forringet i verdi som følge av driften av masseuttaket. I tillegg peker de på at støv og støy er et stort problem.

Tidligere denne uken stilte politikerne på et møte med beboerne. Der uttrykte politikerne forståelse for plagene til naboene, men sa i hovedsak at det var behov for masseuttaket.

Naboen til masseuttaket fikk i går en epost fra kommuneplanlegger Hans Chr. Haakonsen. Han skriver i denne eposten at det «kan reises rimelig tvil rundt forholdene rundt folkehelsekonsekvensene og at det som fremgår i planforslaget rundt temaet ikke er tilstrekkelig belyst».

– Bedriftens leder (Hadsel Maskin, vår merknad) fikk muntlig beskjed om dette i går fra meg. I kommuneloven pålegges det administrasjonssjefen å påse at saker er forsvarlig utredet før saken legges frem for politisk behandling. Det er ikke forsvarlig å legge frem planforslaget slik det foreligger i dag, fordi sentrale spørsmål ikke er avklart, dvs. folkehelsekonsekvenser og natur, friluftsliv og biologisk mangfold. Natur, friluftsliv og biologisk mangfold vil bli utredet av meg. Det som foreligger i planforslaget er ikke håndgripelig nok, skriver Haakonsen i eposten.

Haakonsen har allerede avtalt med Hadsel Maskin at bedriften skal anvise de områder som blir direkte berørt i den planlagte utvidelsen av masseuttaket i Brattåsen.

– Jeg har sagt at jeg akter å fotografere og artsbestemmer funnene samt at jeg kartlegger stisystemene. I tillegg vil jeg ta for meg omkringliggende områder. Dette vil skje i neste uke eller uken etter der, opplyser Haakonsen.

Han ønsker informasjon om stier og arter som finnes i området.

– Dataene vil jeg jamnføre/sjekke ut med Artsdatabanken/ andre sentrale registre og tidligere rapporter som er laget om Hadseløya. Jeg vil lage en feltrapport på vegne av Hadsel kommune som blir offentlig.

Han har forslått for kommuneoverlegen at følgende temaer skal utredes:

  • Ytre miljøfaktorer

  • Oppvekst

  • Bolig- og boforhold

  • Nærmiljøkvaliteter

Direktoratet for mineralforvaltning har varslet en bergfaglig befaring av Brattåsen om noen uker.