Mandag fikk Midtre Hålogaland Politidistrikt en henvendelse fra en person i Harstad, som hadde blitt oppringt fra et utenlandsk nummer. Vedkommende i den andre enden, utga seg for å være fra Microsoft, og opplyste blant annet at det var virus på personens datamaskin.

– Dette er ren svindel, sier politiet, og oppfordrer folk som får lignende henvendelser, om å legge på røret.

Selv om svindelforsøket fant sted i Harstad, understreker politiet at hendelser av denne typen like gjerne kan forekomme i Vesterålen, eller andre steder i landet.

– Dette kan skje hvor som helst, og hvem som helst kan bli oppringt. Vi ønsker derfor å oppfordre folk til å være på vakt, er beskjeden fra operasjonssentralen i Midtre Hålogaland Politidistrikt.

Tar avstand

Microsoft selv tar sterk avstand fra svindelforsøkene, og understreker at praksisen med å ringe til privatpersoner, er svært fjern fra deres policy. På hjemmesiden til  selskapet, står det blant annet å lese at Microsoft ikke driver med privatovervåking og aldri tar direkte kontakt vedrørende problem på spesifikke datamaskiner.

Svindelforsøk av denne typen har etter hvert blitt godt utbredt i Norge, og har funnet sted mange ulike steder i landet i løpet av de siste årene. Skulle du bli utsatt for disse lurendreierne selv, har politiet utarbeidet noen retningslinjer som kan være lurt å følge:

Dette kan du gjøre dersom Microsoft-svindlere ringer deg:

■ Får du en telefon og noen sier at de er fra Microsoft: Avslutt telefonsamtalen med en gang. Det er ikke Microsoft som ringer, men svindlere.

■ Hvis du ikke følger det første rådet: Last aldri ned eller installer programmet personen anbefaler.

■ Det er aldri for sent å snu: Har du lastet ned programmet, ikke bruk maskinen før programmet er fjernet. Maskinen bør helst installeres på nytt. Ta kontakt med it-kyndige fagfolk om du ikke kan gjøre det selv.

Kilde: Politiet