I november i fjor ble Karianne Bråthen valgt som ordførerkandidaten i Øksnes Arbeiderparti.

Nå er hun kommet godt i gang i sin første valgkamp som toppkandidat.

– Valgkampen har gått veldig bra til nå, og vi har fått mange positive tilbakemeldinger, sier hun.

I år har Ap i Øksnes prioritert mange husbesøk.

– Vi ønsker å treffe den enkelte velger. Det er kjempegivende, det er noe med den direkte kontakten du får med folk når du møter dem i hjemmet deres. Øksnesværingene forteller åpent hva de mener om ting og gir oss tips og forslag til saker som betyr noe for dem, sier Bråthen.

– Og det er ingen som har slengt igjen døra når vi sier vi kommer fra Arbeiderpartiet. De som stemmer på andre partier, diskuterer også gjerne med oss, bedyrer Bråthen, som i høst kan bli historisk som den første kvinnelige ordføreren i Øksnes.

Les også: – Meningsmålingen tenner konkurranseinstinktet mitt

– Går for ordførerstolen

For å få til det er hun villig til å samarbeide med alle partiene som stiller liste i Øksnes.

– Vi har ikke lukket noen dører, og vi ser an valgresultatet før vi orienterer oss i terrenget. Men det er klart at vi går for ordførerstolen.

Før nåværende periode, med Jørn Martinussen fra Øksnes Tverrpolitiske liste som ordfører, satt Arbeiderpartiet med ordføreren i fire år. Den gang med støtte Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

– Vi har ikke fått så gode signaler om samarbeid fra Frp og Sp det siste halve året. Jeg vet ikke helt hvorfor. Men jeg er åpen og ønsker å diskutere med alle partiene, sier hun.

Overlegent største parti

I VOLs ferske spørreundersøkelse, gjennomført av analyseselskapet Norfakta, svarte 36,3 prosents av øksnesværingene at de vil stemme Arbeiderpartiet.

Det er dobbelt så stor oppslutning som nest største parti i målingen, Senterpartiet med 16,7 prosent.

Hvis dette skulle bli valgresultatet, vil Ap få ett ekstra mandat og kapre til sammen åtte mandat i kommunestyret.

Senterpartiet vil gå fra ett til tre mandat hvis målingen slår til, og de to partiene alene hadde dermed fått et knapt flertall av de 21 kommunestyreplassene.

Bråthen sikter imidlertid bredere i et eventuelt samarbeid.

– Det vi håper på, er et større flertall i kommunestyret. Vi bør få et større flertall enn 11-10, også for innbyggerne sin del, sier hun.

– Ellers handler det mye om hvilke posisjoner de andre partiene ønsker seg. Partiene må komme til enighet, det er det handler om.

Hver tredje velger i ryggen

Der motstander Jørn Martinussen har en god del større støtte som ordfører enn valglisten hans har, er det motsatt for Karianna Bråthen og Ap.

Hver tredje velger, 33 prosent, ville stemt på henne om det var direkte ordførervalg. 36,3 prosent sier som nevnt de ville stemme Ap.

Bråthen er likevel positiv til målingen.

– Jeg er takknemlig for at så mange støtter meg og partiet, og jeg blir veldig ydmyk over at så mange ønsker at jeg skal bli den neste ordføreren. Da må vi også levere hvis vi kommer til makten, sier hun.

Målingen viser at fire av fem Ap-velgere ville stemt på henne som ordfører, halvparten av Krf-erne og en tredjedel av SV-velgerne ville gjort det samme.

– Jeg synes det er flotte tall. Men det er jo en måling. Det er selve valgdagen som avgjør, understreker hun.

– Mitt ønske er også at valgdeltakelsen øker. Den har vært for dårlig i Øksnes.

Se fullstendige tall fra meningsmålingen nederst i artikkelen.

Tapte kampen om arbeidsmiljøloven

– Mange saker blir nærmest enstemmig vedtatt her. Det er veldig mange ting vi er enige om i Øksnes, selv om vi ofte er uenig om veien til målet, sier Bråthen.

Det er likevel noen vedtak Ap Øksnes skulle ønsket de fikk flertall for.

– Vi ivret for å beholde den gamle arbeidsmiljøloven for å trygge arbeidsplasser i kommunen, som er en stor og viktig arbeidsplass i små lokalsamfunn som Øksnes. Vi ønsket å bevare de gode arbeidsforholdene og hindre flere midlertidige ansettelser, men det fikk vi ikke gjennom.

Vil satse på skole, omsorg og helårsjobber

Ordførerkandidaten lover stor satsing på skole om hun får fast jobb på rådhuset på Myre til høsten.

– Hvis vi sitter med makten i neste periode, vil vi jobbe for å få flere ansatte i skolen og redusere tidstyvene til lærerne, sånn at de får konsentrert seg om det viktigste: å lære elevene å lese, skrive og regne. Det er jo en viktig sak for Ap sentralt også, sier Bråthen.

– Når det gjelder eldreomsorg, scorer Øksnes veldig godt på tjenestelevering. Men den største utfordringen er at det etter hvert blir få hender som kan ta seg av de eldre. Etter hvert som nye generasjoner blir eldre, blir det også andre forventninger fra de eldre om hva slags tjenester de skal få fra kommunen. Vi er opptatt av å utvikle velferdsteknologi, som et eksempel at dusjen slår seg automatisk på når du går inn i den. Menneskelig kontakt må selvsagt også være der, sier ordførerkandidaten.

Hun lover også å jobbe for at Øksnes, som en stor fiskerikommune, skal få relevante yrkesfaglige videregående-linjer til kommunen.

– Vi vil gjøre en stor jobb for å sikre helårs arbeidsplasser og bedre samarbeidet mellom foredlere av hvit og rød fisk, som har ulike sesonger. Og kommunen må ikke bare jobbe for best mulig helse-, omsorg- og skolesatsing, vi må som kommune også jobbe for å opprette flere stedsuavhengige arbeidsplasser, slik at vi kan tiltrekke oss kompetanse og unge mennesker til Øksnes fremover, sier Karianne Bråthen.

Nedenfor følger resultatene fra den ferske meningsmåling for Øksnes.

Hvis det var direkte ordførervalg, hvem ville du stemt på?

Ordførerkandidat/partiApFrpHøyreKrFSpSVØksnes Tverrpolitiske ListeVet ikkeVil ikke stemmeVil ikke svareTotalt
Karianne Bråthen, Ap79351143227161433
Jørn Martinussen, Øksnes Tverrpolitiske Liste1333221825391002181329
Ken Ivan Reinholdtsen, Frp35210111168
Jonny Rinde Johansen, Høyre8722678
Ingen av disse33851157251311
Vet ikke34323926405412
Totalt100100100100100100100100100100100
Utvalgets størrelse7515221135163374811300

Antall prosent av øksnesværingene som ville stemt på de ulike partiene:

Oppslutning i prosentValget 2011Måling,aprilMåling, august
Ap32,634,336,3
Frp8,58,87,4
Høyre15,113,810,4
KrF7,07,95,4
Sp6,49,716,7
SV6,77,37,9
Øksnes Tverrpolitiske Liste23,718,215,9

Antall mandater i kommunestyret:

Antall mandaterValget 2011Måling,aprilMåling, august
Ap778
Frp222
Høyre332
KrF221
Sp123
SV112
Øksnes Tverrpolitiske Liste543