- Ren skjær bløff.

Det var forsker på hygiene og smittevern, Bjørg M. Andersen, sin reaksjon på Dagsrevyen i onsdag kveld. Uttalelsen kom da hun ble forelagt Helsedirektoratet sin dokumentasjon på at det er tryggere for akuttpasienter å bli sendt til større sykehus i stedet for lokalsykehus.

– Dette har ingen ting med akuttfunksjoner og lokalsykehus å gjøre, sa hun, ifølge NRK

Helseminister Bent Høie (H) har tidligere signalisert at sykehus med mindre pasientgrunnlag enn 60 000 ikke bør ha kirurgis akuttberedskap. Dette ble igjen sådd i tvil av Helse Nord-direktør Lars Vorland på VOL tidligere i år, som sa at det i enkelte tilfeller ville være uforsvarlig å legge ned.

Endelig avgjørelse tas i Nasjonal Helseplan i høst.

Helseministeren sier i følge NRK at det ikke er aktuelt å legge ned akuttilbudene på halvparten av landets sykehus.

- Bløff fra Høyre

Ingeborg Steinholt, 1. kandidat til fylkestinget for Rødt, sier at dette er helt i tråd med det som Rødt, sykehusaksjoner og andre har sagt gjentatte ganger. Særlig for pasienter og innbyggere i Nord-Norge og på Vestlandet er forslaget om sentralisering av akuttkirurgien alvorlig. Det er store geografiske avstander mellom sykehusene, og med dårlig vær vil også lufttransport være en usikkerhet når det står omminutter eller timer for å redde liv eller helse.

Ingeborg Steinholt sier at NRK nå viser at den massive sentraliseringen som Helsedirektoratet og helseministeren nå planlegger, er bygd udokumentert synsing.

–Dette er skremmende, sier hun.

Steinholt mener en sentralisering av akuttkirurgi til sykehus med 60-80 000 mennesker som pasientgrunnlag er farlig for folk som bor langt unna de store byene.

- Når det nå er klart at grunnlaget for en slik omvelting i akuttkirurgien ikke er basert på vitenskapelig dokumentasjon, så bør lokale og regionale politikere i Nordland kreve at Helseministeren roer ned sentraliseringsiveren. Bare slik kan vi sørge for at også vi som bor i distriktet i framtida vil ha trygge sykehus med akuttilbud.