– Vi kan ikke sitte her og meske oss i fredagstacoen og late som ingenting. Så vi peiser på, sier Caroline Meier.

Hun og andre ildsjeler skal møtes på Kulturfabrikken på Sortland på søndag for å finne ut hvordan de best kan bidra til å hjelpe Syria-flyktningene.

Men ildsjelene er allerede godt i gang med innsamlingen.

– Vesterålen er jo blitt symbolet på engasjement etter at vi fikk VG-lista til Sortland og alt som har skjedd de siste årene. Det engasjementet håper vi ikke bare kan brukes til å lage store konserter og festivaler, men også til å vise oss som medmennesker i en krise. Vi skal ikke glemme at Norge også hadde båtflyktninger under krigen. Nordmenn som ble sendt ut på havet i små båter og evakuert vekk fra sitt hjemsted i nord, sier Meier.

Faren hennes var selv båtflyktning under krigen.

Les også: Sortland Ap vil ha ti syriske barnefamilier til Sortland

– Bildet fikk det til å implodere

Det var det mye omtalte og delte bildet av Aylan Kurdi, treåringen som ble funnet druknet i vannkanten i Tyrkia, som var gnisten til aksjonen.

– Situasjonen til flyktningene som rømmer fra Syria, har vært så grusom så lenge. Da bildet av lille Aylan på stranden kom, så imploderte det. Det var mange som tilbrakte den kvelden i tårer og frustrasjon. Så da Tina Aslaksen skrev på Facebook-gruppen Drømmen om Sortland at det måtte være noe vi kunne gjøre for flyktningene, var vi mange som sa at vi ville gjøre noe, sier Caroline Meier.

– Angelica Kvernø hev seg rundt og lagde lokalgruppe for «Dråpen i Havet» og er i gang med å samle inn klær og utstyr. Nor-Express har sagt at de er villig til å hjelpe til med å få sendt esker på paller ned til Oslo. Bedrifter donerer tjenester, og nå er Tone Steinsland i gang med planlegginga av en veldedighetskonsert, og vi vil gjerne ha i gang en bedriftsstafett med pengegaver, forteller hun.

Les leserinnlegg fra SV: Syriske flyktninger til Sortland

11.000 kroner på under en time

Caroline Meier oppfordrer lag, foreninger og andre til å lage loppemarked, aktiviteter og donere beløpet til saken.

– Jeg utfordrer også alle bedrifter til å donere til Vesterålens store håndsrekking til våre naboer fra Syria. Hvem bryr seg om dessert på julebordene i år? De pengene kan heller gå til flyktninger, sier hun.

Målet er å samle inn 100.000 kroner på én måned. På under én time etter at innsamlingsaksjonen startet, hadde vesterålinger donert 11.000 kroner, og tallet øker stadig.

–  Jeg tenker at det arbeidet som Trude Jacobsen fra Bærum i Akershus gjør med «Dråpen i Havet», gjorde det klart at vi kan bidra som borgere. Det ble en enklere knagg å henge engasjementet enn å vente på verdensledernes byråkratiske prosesser. Jeg kan gi vekk en bæresele, jeg kan pante flasker. På et par dager har det blitt en armé av mennesker som vil bidra, for dette er våre naboer fra Syria, sier Caroline Meier.

– Vi kan ikke annet enn å være medmennesker.