Fra 1. til 14. oktober vil en ny, uttrykksfull fotoutstilling finne sted på Kulturfabrikken på Sortland.

Det er organisasjonen Mental Helse som setter sammen utstillingen «Kast maska» i samarbeid med Folkehelsa og Sortland kommune.

– Både artig og ubehagelig

Planleggingen av utstillingen startet i juni, og lokale medlemmer i Mental Helse har over lengre tid tatt bilder på ulike steder på Sortland.

– Noen av dem har vært steder som kanskje mange har skrale minner til, som svømmehallen eller garderoben, sier Eirik Halvorsen.

Han har sammen med Odin Solvang Elvenes vært med på de fleste bildene som er tatt til fotoutstillingen.

– Det har vært veldig artig. Det har vært en fin reise, hvor vi har gått gjennom mange tema. Man prøver å bruke personlige ting man har gått gjennom når bildene er tatt, sier Solvang Elevenes.

– Det var småubehagelig, men så kan man slippe seg løs og flire etter at bildene var tatt, legger Halvorsen til.

Vil vise verden slik den er

Det var Mette Larsen, leder i Mental Helse Sortland, som tok initiativ til fotoutstillingen «Kast maska».

Navnet er hentet fra et slagord for Verdensdagen for psykisk helse, som arrangeres 10. oktober.

Larsen kaller det en rå og ærlig utstilling om psykisk helse, og hun ønsker å rette søkelyset mot unge mennesker som sliter med psykiske lidelser.

– Jeg tror at denne utstillingens brutale oppriktighet både kan sjokkere og glede. Vi ønsker å vise frem verden slik den er, og vi mener at samfunnet trenger å få vite mer om hvordan mennesker med psykiske lidelser har det. Bildene illustrerer virkeligheten bak maskene, sier Larsen i en pressemelding.

Lederen har tatt bildene

Hun har selv tatt bildene som skal brukes i utstillingen, som er ment å skildre tunge tema som mobbing, død, smerte og selvmord, men også samhold og åpenhet.

– Dette er et kraftig signal til samfunnet om at vi må ta psykisk lidelse på alvor, og at politikerne må slutte å ruste ned det psykiske helsevernet. Vi må satse på både forebygging og behandling for å legge til rette for en bedre hverdag for de som har det vanskelig, legger hun til.

Hvilke av de mange bildene som er tatt, som skal brukes i utstillingen, er foreløpig ikke helt klart.

Men at det blir en kraftfull utstilling, er det liten tvil om.

– Psykiske lidelser er virkelige, og derfor har vi valgt å være såpass ufiltrerte. For at man skal få en reell innsikt i ungdommenes opplevelser må vi tørre å vise noe av smerten som tross alt ligger der, sier Larsen.

– For hvermannsen

Nå oppfordrer medlemmene i Mental Helse om at alle lag i befolkningen tar turen til Kulturfabrikken for å se utstillingen.

– Vi ønsker at utstillingen skal være for hvermannsen. Mentale problemer rammer alle samfunnslag, uansett om du er ordfører, lege, lærer eller elev, sier Eirik Halvorsen.

Les tidligere saker om mental helse:

– Alle har en mental helse (2015)

Setter fokus på barns psykiske helse (2014)