25. september er Julie Willumsen fra Bø ute med sin tredje plate, som har fått navnet «Puslespill».

Ser det store bildet

De 10 brikkene som utgjør konseptalbumet, handler om angst, det å være redd og ikke mestre ting.

Men Willumsen er ikke redd for at lytterne skal brenne plata hennes i ren frustrasjon.

– På en konsert i sommer lufta jeg flere av låtene. En journalist sa at til at tematikken var så vond, så var det utrolig godt å høre på sangene, forteller Willumsen og utdyper.

– Jeg tror ikke man skal være så redd for at ting er triste. Vi må erkjenne at ting er som de er. Jeg prøver å sette ord på det mange tenker, men som ikke er så enkelt å prate om, sier hun.

Willumsen sier at plata ikke er ment å gi håp eller en klar løsning på folks problemer, men at sangene kan være en vekker.

– Vi blir mer og mer narsissistiske, og vi er jo oss selv nærmest helst. Jo flere plattformer vi kan kommunisere på, jo mer ensomme blir folk. Det snakker vi for lite om. Jeg lagde en plate om det, sier Willumsen.

Les også: – Vi vil vise at vi bryr oss

Så til annet verdenshjørne

Den første singelen fra plata slippes i dag, fredag, og heter «Høre te».

Sangen er allerede fanget opp av både P1 og P1+ og er den som falt aller best i smak både hos Willumsen selv og hos lyttergrupper.

Hør sangen her (lenke til SoundCloud).

– Jeg skrev den før jul i fjor etter at jeg så et tv-innslag fra Syria. Dette var starten på den store flyktningproblematikken, og jeg ble redd og motløs. Jeg ble forbanna på at verden bare satt og så på og lot dette skje, forteller hun.

Og når Julie Willumsen blir engstelig, er det ifølge henne en mekanikk som slår inn.

– Når jeg blir redd for de store tingene i verden og får angstfølelser, da må jeg sette meg ned og skrive, sier hun.

Willumsen mener sangen har blitt litt vel aktuell i det siste.

– Men dette handler ikke bare om flyktningene fra Syria og det de opplever. Jeg tror de aller fleste kan oppleve angst og ensomhet innimellom, sier Bø-artisten.

Les også: Ikke lenger flink pike

«Puslespill»-turné i boks

Plata ble spilt inn så tidlig som i april, i det legendarisk AthleticSound-studioet i Halden, tidligere brukt av blant andre Madrugada og DumDum Boys.

Og nå er Willumsen glad plata kommer ut, snart etter halvår etter at sangene ble spilt inn.

– Jeg er veldig klar og gleder meg til å få sluppet den. Jeg er så stolt av hele plata, sier hun.

Neste uke drar Willumsen på en liten turné, der hun skal holde åtte konserter i Troms og Finnmark, samtidig som hun gir ut albumet.

– Det er rart å ikke slippe plata her hjemme. Det er dyrt å reise rundt på turné i Nord-Norge, med de store avstandene som er. Nå fikk jeg en sjelden mulighet, og da måtte jeg slå til.

Les mer: Julie Willumsen er årets festivalprofil

Brikkene faller på plass

Det var Julie Willumsens demensrammede bestemor som inspirerte til tittelsporet «Puslespill».

– Jeg flyttet hjem til Bø for fire år siden og fikk være med på hele prosessen, som gikk så fort – fra hun kom på sykehjem til hun gikk bort. Det er lærerikt å være dementpårørende. Vi kunne se at hun miste evnen til å kommunisere, og vi så kampen hun hadde med seg selv. Jeg syntes så synd på henne når jeg så hvor vanskelig hun hadde for å uttrykke seg. Da skrev jeg «Puslespill» til henne.

Mormoren kom fra Finnmark, og Julie Willumsen har aldri vært i Finnmark – før hun skal dit neste uke. Samtidig med at «Puslespill» kommer ut.

– Nå føler jeg ringen er sluttet, sier hun.

Les mer: Willumsen slipper julelåt

Vesterålen får også en bit

Julie Willumsen er kulturskolerektor i Bø, men hun synes det går greit å kombinere stillingen med artistkarrieren.

– Jeg jobber bare inn litt ekstra, så kan jeg kjøre ovale helger til spillejobber, sier hun.

Ikke alle spillejobbene er på plass ennå, men senere i høst blir det også tid til en miniturné på Østlandet ved siden av rektorjobben.

– Jeg håper også å bli booket til en del festivaler i 2016, sier Willumsen.

Men før Troms, Finnmark, Østlandet og eventuelle festivaler står for tur, skal bøfjæringen spille én konsert i Vesterålen: På Jennestad åpner hun førstkommende lørdag Sortland Jazzfestival.

– Jeg er glad jeg er tatt under paraplyen til jazzfestivalen. Jeg har nærmest vokst opp med festivalen, og jeg sang med storbandet på Sortland da jeg gikk på musikklinja. Og jeg elsker å spille i Vesterålen. Her er jeg ikke så nervøs som når jeg spiller i ukjente territorier, sier Julie Willumsen.

Les mer: Julie Willumsen åpner jazzfestivalen