Dette melder Fiskeribladet i dag.

– Storsilda flytter til havs. Vi har ikke sett overvintring av storsild hvor den er nå siden før sildekollapsen på 1960-tallet, sier den frittstående sildeforskeren Jens Christian Holst til avisa.

Dette får konsekvenser for norsk fiskeri. For mye av silda står nå i smutthavet, langt ute i norsk økonomisk sone. Her er silda stor og har ei snittvekt på 360 gram, i motsetning til det som fiskes på norskekysten som har ei snittvekt på 200 gram.

– Trekker sørøstover

Holst forklarer sildas flukt fra kysten slik:

– I alle år etter at sildebestanden tok seg opp etter kollapsen, først i Nordmørsfjordene, har den store silda overvintra i norske fjorder og på norskekysten. Troms, Vesterålen, Ofotfjorden, Vestfjorden, Tysfjorden og Nordland har vekselvis fungert som hovedvintringsområder siden 1973 med et rikt sildefiske på vinteren sier Holst til Fiskeribladet og fortsetter:

– Nå er hele bestanden med stor sild ute i havet i vest igjen og det er forventet at den trekker sørøstover mot norskekysten fra Træna til Stadt.

Spekkhogger-flukt

I tillegg til at dette fører til lengre turer til havs og økt konkurranse for silda, kan dette også være dårlig nytt for de som driver med hvalsafari. For det er silda som har trukket store mengder hval til for eksempel farvannene utenfor Andøy de siste åra og som har resultert i at Andøy har blitt en hvalsafari-metropol.

Også i Troms merkes dette. Havforskningsinstituttet (HI) har over lengre tid merket mindre og mindre hval utenfor Kvaløya.

Havforskningsinstituttet (HI), UiT Norges arktiske universitet og Akvaplan-niva gjennomfører et prosjekt hvor de merker både spekkhogger og knølkval med sendere for å finne ut av vandringsmønstret deres.

Ifølge Kyst og Fjord i år har det vært vanskeligere enn de foregående årene, sier havforsker Martin Biuw.

– Både vi og UiT har hatt folk ute i Nord-Troms for å merke kval, men i år har det vært vanskeligere enn tidligere å gjennomføre merkinga fordi kvalen har stått mer spredt enn da den holdt til utenfor Kvaløya, sier han.