Vindmølledrømmen møter motvind

Havkraftgründer Ole Martin Rønning fra Hammerfest er skeptisk til planene om en kraftproduserende bru i Vesterålen. Han mener SINTEF bør bidra med nøktern realisme når prosjektet banker på forskningsmiljøets dør.

Nyheten om lanseringen av en bro som produserer elektrisk kraft i form av vind, bølge og havstrøm-ennergi har vakt oppsikt rundt om i landsdelen, også i Hammerfest. Ole Martin Rønning var selv en av initiativtakerne til prosjektet som i dag drives under navnet Hammerfest Strøm A/S, den eneste tidevannsturbinen i verden som produserer strøm på det kommersielle nettet.

I et leserinnlegg her på VOL argumenterer Rønning for at erfaringene fra Hammerfest tilsier at prosjektet i Vesterålen er dømt til å mislykkes.

- Dette bør man ikke bruke penger på, det er dømt til å mislykkes. Turbinteknologien til både vind og vann har begrensninger av fysisk art, som gjør at de ikke kan lykkes, begge typer er kjent teknologi, og bølgekraftløsningen er så generell, at den føyer seg inn blant mange tusen mislykkede prosjekter omkring i verdenen. Mange av disse som er lik dette, er patentert, men har aldri gitt kommersiell mulighet, hevder Rønning i en henvendelse til VOL.

Dersom prosjektet løftes videre, og initiativtakerne banker på SINTEFs dør for råd, håper Rønning at forskerne vil helle kaldt vann i blodet på initiativtakerne.

- Her må SINTEF ikke bare stå med åpne armer for å motta konsulenthonorar som om dette er noe nytt som det selvsagt må forskes på, skriver Rønning i sitt innlegg som du kan lese i sin helhet ved å klikke her.

Mer å lese på vol.no:

 
VOLs debattregler:
1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Leses nå:
Nyheter

Aktører fra hele landet vil kjøpe Coop Prix-bygget i Bø

Prixbygget på Straume i Bø har ligget ute for salg i knappe tre måneder. Selv om det fortsatt ikke foreligger noe bud, blir interessentene stadig flere.

150 turnere til ungdomsstevne på Melbu i mai

19.-21. mai arrangerer Melbo Turnforening ungdomsturnstevne for ungdom fra 13 år og oppover. Dette er første gang et slikt arrangement arrangeres i Nordland.

– Vil i realiteten bety fritt skolevalg

Politikerne i Øksnes diskuterer om de skal åpne for fritt skolevalg i kommunen, eller om de skal stramme inn kriteriene for skolebytte. Forslaget som ligger på bordet fra rådmannen vil i realiteten innebære fritt skolevalg.

Noen kveiter bør du ikke spise

Det er trygt å spise kveite under 100 kilo, men er de enda større, er det så mye uønskede stoffer at det frarådes å spise fisken.

Sandberg mener Ap er bakstreversk om pliktordningen

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) utfordres av Ap på hvordan man skal sikre arbeidsplasser ved fiskerianlegg i Nord-Norge dersom pliktsystemet skrotes.