Vindmølledrømmen møter motvind

Havkraftgründer Ole Martin Rønning fra Hammerfest er skeptisk til planene om en kraftproduserende bru i Vesterålen. Han mener SINTEF bør bidra med nøktern realisme når prosjektet banker på forskningsmiljøets dør.

Nyheten om lanseringen av en bro som produserer elektrisk kraft i form av vind, bølge og havstrøm-ennergi har vakt oppsikt rundt om i landsdelen, også i Hammerfest. Ole Martin Rønning var selv en av initiativtakerne til prosjektet som i dag drives under navnet Hammerfest Strøm A/S, den eneste tidevannsturbinen i verden som produserer strøm på det kommersielle nettet.

I et leserinnlegg her på VOL argumenterer Rønning for at erfaringene fra Hammerfest tilsier at prosjektet i Vesterålen er dømt til å mislykkes.

- Dette bør man ikke bruke penger på, det er dømt til å mislykkes. Turbinteknologien til både vind og vann har begrensninger av fysisk art, som gjør at de ikke kan lykkes, begge typer er kjent teknologi, og bølgekraftløsningen er så generell, at den føyer seg inn blant mange tusen mislykkede prosjekter omkring i verdenen. Mange av disse som er lik dette, er patentert, men har aldri gitt kommersiell mulighet, hevder Rønning i en henvendelse til VOL.

Dersom prosjektet løftes videre, og initiativtakerne banker på SINTEFs dør for råd, håper Rønning at forskerne vil helle kaldt vann i blodet på initiativtakerne.

- Her må SINTEF ikke bare stå med åpne armer for å motta konsulenthonorar som om dette er noe nytt som det selvsagt må forskes på, skriver Rønning i sitt innlegg som du kan lese i sin helhet ved å klikke her.

Mer å lese på vol.no:

 
VOLs debattregler:
1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Leses nå:
Nyheter

Jusprofessor om hemmelighold:

– Regionrådet kan ha opptrådt i strid med loven

«Personalsaken» i Vesterålen Regionråd er fortsatt hemmelig, og onsdag ble det holdt et «hemmelig» møte.

Se video av den uheldige hvalen

Hvalen som strandet og døde i Lødingen var en spermhval.

Slukket gressbrann i Bø

Brannvesenet slukket i ettermiddag en gressbrann i Bø.

Kunstneren bak Mannen fra havet

- Som å komme hjem til en venn

Kunstneren bak den fire meter høye skulpturen Mannen fra Havet i Bø, Kjell Erik Killi Olsen, var fredag tilbake for å se på sitt eget kunstverk for første gang på 15 år.