(Foto: Rainer Kammerlochner)

Foto: Rainer Kammerlochner

Tur til Gaukværøya

Vesterålen Turlag inviterer til en spennende dag på Gaukværøya, øya som var Vesterålens økonomiske sentrum på 1500-tallet.

Denne utposten i Bø var et livskraftig lokalsamfunn så seint som under siste krig. I dag er det bare tufter tilbake. Havet utenfor er kjent for sine rike fiskegrunner, men også for ekstremt vanskelige seilingsforhold. Det skal ikke mye sjø til før farvannet på yttersida av Gaukværøya blir en eneste fallgard.– Fotturen til Vesterålen Turlag starter lengst nord i været, der vi finner tuftene til hovedgården, forteller turansvarlig Einar F. Johnsen. Det beste jordbruket på øya var her nord, med blant annet potet- og grønnsakdyrking. På sørsida av Været, mot Nakling, er det reine ukrainske svartjorda.Fra Nakling gikk ungene helt til Skjerdingstad på skole, til alle årstider og i allslags vær. Det kunne gå på livet løs når hardskare og issvuller i fjellsida skulle forseres.– Etter en liten avstikker til kapelltuftene går turen videre langs den gamle bygdevegen. Vi gjør en liten stopp ved ei klar, uuttømmelig vannkilde som springer ut av fjellet ved Nakling, før det bærer mot Vågen, der Anton Ellingsen hadde posthus og dunvær med 100 ærfugl. Her kom det tidlig radiostasjon, som sørget for trådløs telefonforbindelse til land.Nord for Skjerdingstad er det bygd bru over ei djup slukt. Brua tjente også som danseplatt for ungdommen, med munnspill- eller plystreakkompagnement. Ikke langt utenfor moloen på Skjerdingstad ligger Dagsroren, som i 1896 krevde tre menneskeliv i et forlis like oppunder land. Staken på dette undervannsskjæret står som et monument over tragedien.Hele turlagsturen er beregnet å ta fem timer, inkludert båtturen til og fra øya.

Mer å lese på vol.no:

 
VOLs debattregler:
1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Leses nå:
Nyheter

Aktører fra hele landet vil kjøpe Coop Prix-bygget i Bø

Prixbygget på Straume i Bø har ligget ute for salg i knappe tre måneder. Selv om det fortsatt ikke foreligger noe bud, blir interessentene stadig flere.

150 turnere til ungdomsstevne på Melbu i mai

19.-21. mai arrangerer Melbo Turnforening ungdomsturnstevne for ungdom fra 13 år og oppover. Dette er første gang et slikt arrangement arrangeres i Nordland.

– Vil i realiteten bety fritt skolevalg

Politikerne i Øksnes diskuterer om de skal åpne for fritt skolevalg i kommunen, eller om de skal stramme inn kriteriene for skolebytte. Forslaget som ligger på bordet fra rådmannen vil i realiteten innebære fritt skolevalg.

Noen kveiter bør du ikke spise

Det er trygt å spise kveite under 100 kilo, men er de enda større, er det så mye uønskede stoffer at det frarådes å spise fisken.

Sandberg mener Ap er bakstreversk om pliktordningen

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) utfordres av Ap på hvordan man skal sikre arbeidsplasser ved fiskerianlegg i Nord-Norge dersom pliktsystemet skrotes.