(Foto: Knut Ivar Aarstein)

Foto: Knut Ivar Aarstein

Deler prosjektet

Det tvinges trolig frem en todeling av Hurtigrutemuseet i Vesterålen mellom det landsatte hurtigruteskipet ”Finnmarken” og selve museumslokalene.

Tirsdag var fylkestingspolitiker Tor Arne Solvoll (V) på besøk på Hurtigrutemuseet på Stokmarknes. Han hadde med seg noen råd til både hurtigrutestyre og hadselordfører Kjell-Børge Freiberg.

Når ikke frem

- Det jeg først og fremst har bedt styret i Hurtigrutemuseet om å få avklart er veien videre for Hurtigrutemuseet og ”Finnmarken”. Man har bedt om statlig støtte i mer enn 10 år uten å nå frem. Da er det nok på tide å tenke annerledes, sier Solvoll.

- Som fylkestingspolitiker vil jeg fremholde at de 20 millionene som er bevilget for 2011 står fast. De pengene er klare. Hvordan den situasjonen er i 2012 og 2013 vet jeg ikke. Derfor haster det å tenke nytt rundt museumsprosjektet i Vesterålen.

- Har du konkrete råd til museumsentusiastene?

Nærmer seg Museum Nord

- Jeg kunne tenke meg å be styret i Hurtigrutemuseet om å i første omgang om å lage et skille mellom selve Hurtigrutemuseet og ”Finnmarken”. Det er fra flere hold ytret ønske om at Hurtigrutemuseet skal inn under Museum Nord. Jeg tror ikke det er sjanser for å få det til før skillet er gjort mellom båt og museum. Da vil man også ha sikkerhet for fremtidig drift, mener Solvoll.

Nødvendig skille

- På den andre siden så er båten viktig i det jeg ser for meg blir en samdriftsmodell med museet. Å skaffe overbygg til båten er et prosjekt kommunen har tatt på seg, og det er utfordrende nok i seg selv. Jeg har derfor bedt kommunen og styret for Hurtigrutemuseet om å gjøre seg tanker for å i langt større grad få næringslivet med seg i det arbeidet. Midlene må reises ikke bare gjennom momskompensasjon, men også med friske penger. Næringslivet vil kunne ha glede av å være med i prosjektet, men de må selvsagt ha igjen for sine investeringer, sier Solvoll.

Hånd på roret

- Men først og fremst må man gjøre et foreløpig skille mellom museum og båt. At de to prosjektene hører sammen er det imidlertid ingen tvil om. Selv om skillet gjøres, så må kommunen og museumsstyre holde en hånd på roret, sier venstrepolitikeren.

Styreleder Sten-Magne Engen sier til VOL at han innser at ”Finnmarken” trolig må holdes utenfor for å få Hurtigrutemuseet inn under vingene til Museum Nord.

- Samtidig må vi selvsagt holde båten i god stand, slik at vi fortsatt kan få gode tilbakemeldinger fra besøkende, sier Engen.

Mer å lese på vol.no:

 
VOLs debattregler:
1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Leses nå:
Nyheter

Aktører fra hele landet vil kjøpe Coop Prix-bygget i Bø

Prixbygget på Straume i Bø har ligget ute for salg i knappe tre måneder. Selv om det fortsatt ikke foreligger noe bud, blir interessentene stadig flere.

150 turnere til ungdomsstevne på Melbu i mai

19.-21. mai arrangerer Melbo Turnforening ungdomsturnstevne for ungdom fra 13 år og oppover. Dette er første gang et slikt arrangement arrangeres i Nordland.

– Vil i realiteten bety fritt skolevalg

Politikerne i Øksnes diskuterer om de skal åpne for fritt skolevalg i kommunen, eller om de skal stramme inn kriteriene for skolebytte. Forslaget som ligger på bordet fra rådmannen vil i realiteten innebære fritt skolevalg.

Noen kveiter bør du ikke spise

Det er trygt å spise kveite under 100 kilo, men er de enda større, er det så mye uønskede stoffer at det frarådes å spise fisken.

Sandberg mener Ap er bakstreversk om pliktordningen

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) utfordres av Ap på hvordan man skal sikre arbeidsplasser ved fiskerianlegg i Nord-Norge dersom pliktsystemet skrotes.