(Foto: Jørn Aune, Andøyposten)

Foto: Jørn Aune, Andøyposten

Kunne gått veldig galt

Ren flaks gjorde at ingen mennesker kom til skade under uværets herjinger på Andøya i går ettermiddag.

- Det kunne selvfølgelig endt med forferdelse i går. Det var jo bare flaks som gjorde at ingen ble truffet av gjenstandene som kom flygende gjennom lufta på Andenes. Det sier Fred Erling Gaukås, som var Sivilforsvarets innsatsleder i Andøy mandag.

Til VOL forklarer Gaukås hvordan han opplevde gårsdagens dramatiske uvær:

Tøffe tak

- Jeg var ute i tjeneste mellom klokken 16 og klokken 20, og det var en tøff tørn. Det må sies at det ikke var fristende å bevege seg utendørs i det tidsrommet. Gjenstander kom flygende gjennom luften, og der disse gjenstandene traff tak, der ble det hull. Biler som er truffet har fått store skader. Og det var ikke bare småtterier som kom flygende. Vi snakker om store plater, om hagebenker, om dukkestuer. Dersom noen hadde blitt truffet sier det seg selv at det ville vært svært dramatisk.

- Det var mørkt mens dere holdt på?

- Ja, det var mørkt, og det økte dramatikken. Vi kunne jo ikke se alt som kom susende. Det vi imidlertid så måtte vi forsøke å sikre. Det handlet om å parkere oppå plater, om å bardunere, og om å tømme grus over, forklarer Gaukås.

Kunne ikke se

- Hva lærte dere av gårsdagen? Det er jo ikke så ofte slike situasjoner oppstår?

- Nei, det er ikke ofte. Det vi lærte var jo at vårt stadige fokus på sikkerhet må opprettholdes. Det folk flest må tenke på er at de absolutt må sikre gjenstander som kan utgjøre en fare når det er uvær.

- Det tok kanskje litt tid før du sovnet i natt?

- Det gjorde nok det. Man blir litt oppkavet. Dessuten kom jeg meg ikke hjem til Bleik fordi vegen var stengt. Så jeg måtte overnatte hos datteren min. Jeg stod opp i dag klokken seks for å se i været, og for å få inntrykk av skadene som er oppstått. Det er nok Toften og Andenes sør som er sterkest rammet, sier Fred Erling Gaukås.

Mer å lese på vol.no:

 
VOLs debattregler:
1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

(Foto: Jørn Aune, Andøyposten)

Foto: Jørn Aune, Andøyposten

(Foto: Tony Gulla Sivertsen, Andøyposten)

Foto: Tony Gulla Sivertsen, Andøyposten

Leses nå:
Nyheter

Aktører fra hele landet vil kjøpe Coop Prix-bygget i Bø

Prixbygget på Straume i Bø har ligget ute for salg i knappe tre måneder. Selv om det fortsatt ikke foreligger noe bud, blir interessentene stadig flere.

150 turnere til ungdomsstevne på Melbu i mai

19.-21. mai arrangerer Melbo Turnforening ungdomsturnstevne for ungdom fra 13 år og oppover. Dette er første gang et slikt arrangement arrangeres i Nordland.

– Vil i realiteten bety fritt skolevalg

Politikerne i Øksnes diskuterer om de skal åpne for fritt skolevalg i kommunen, eller om de skal stramme inn kriteriene for skolebytte. Forslaget som ligger på bordet fra rådmannen vil i realiteten innebære fritt skolevalg.

Noen kveiter bør du ikke spise

Det er trygt å spise kveite under 100 kilo, men er de enda større, er det så mye uønskede stoffer at det frarådes å spise fisken.

Sandberg mener Ap er bakstreversk om pliktordningen

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) utfordres av Ap på hvordan man skal sikre arbeidsplasser ved fiskerianlegg i Nord-Norge dersom pliktsystemet skrotes.