(Foto: NAROM)

Foto: NAROM

Tester unikt studenteksperiment

En stipendiat er klar til å teste ut et unikt eksperiment med oppskytning av en forskningsrakett fra Andøya Rakettskytefelt.

Stipendiat Tore Andre Bekkeng ved Universitetet i Oslo er klar til å teste ut sitt eksperiment med oppskytning av en forskningsrakett fra Andøya Rakettskytefelt. Instrumentet skal gjøre målinger i elektronskyer i verdensrommet som kan forstyrre signaler fra satellitter i polare baner.Bekkeng deltar også i byggingen av CUBESTAR satellitten som er del av det nasjonale studentsatellittprogrammet. Dette melder rakettskytefeltet på sine nettsider.CUBESTAR har som mål å teste ut en ny type romværsatellitt ved å gjøre veldig nøyaktige målinger i elektronskyer som oppstår i ionosfæren. Disse elektroniske skyene oppstår under solstormer som forstyrrer signaler fra kommunikasjon og navigasjonssatellitter som går i polare baner. Forskning på dette området kan gi oss den kunnskapen som trengs for å varsle romvær og for utbedring av GPS mottakere. Instrumentet som skal gjøre målinger på disse elektronskyene, er det Bekken som har ansvaret for å lage. Han er nå klar med tre instrumenter som de neste dagene testes ut på tre vitenskapelige rakettoppskytninger fra Andøya Rakettskytelfelt.Rakettoppskytningene er en fantastisk mulighet til å teste og verifisere om instrumentet fungerer som det skal før det endelig plasseres om bord i CUBESTAR satellitten. Forventet oppskytning for CUBESTAR satellitten er 2012/2013, skriver rakettskytefeltet.

Mer å lese på vol.no:

 
VOLs debattregler:
1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Leses nå:
Nyheter

Jusprofessor om hemmelighold:

– Regionrådet kan ha opptrådt i strid med loven

«Personalsaken» i Vesterålen Regionråd er fortsatt hemmelig, og onsdag ble det holdt et «hemmelig» møte.

Se video av den uheldige hvalen

Hvalen som strandet og døde i Lødingen var en spermhval.

Slukket gressbrann i Bø

Brannvesenet slukket i ettermiddag en gressbrann i Bø.

Kunstneren bak Mannen fra havet

- Som å komme hjem til en venn

Kunstneren bak den fire meter høye skulpturen Mannen fra Havet i Bø, Kjell Erik Killi Olsen, var fredag tilbake for å se på sitt eget kunstverk for første gang på 15 år.