(Foto: NAROM)

Foto: NAROM

Tester unikt studenteksperiment

En stipendiat er klar til å teste ut et unikt eksperiment med oppskytning av en forskningsrakett fra Andøya Rakettskytefelt.

Stipendiat Tore Andre Bekkeng ved Universitetet i Oslo er klar til å teste ut sitt eksperiment med oppskytning av en forskningsrakett fra Andøya Rakettskytefelt. Instrumentet skal gjøre målinger i elektronskyer i verdensrommet som kan forstyrre signaler fra satellitter i polare baner.Bekkeng deltar også i byggingen av CUBESTAR satellitten som er del av det nasjonale studentsatellittprogrammet. Dette melder rakettskytefeltet på sine nettsider.CUBESTAR har som mål å teste ut en ny type romværsatellitt ved å gjøre veldig nøyaktige målinger i elektronskyer som oppstår i ionosfæren. Disse elektroniske skyene oppstår under solstormer som forstyrrer signaler fra kommunikasjon og navigasjonssatellitter som går i polare baner. Forskning på dette området kan gi oss den kunnskapen som trengs for å varsle romvær og for utbedring av GPS mottakere. Instrumentet som skal gjøre målinger på disse elektronskyene, er det Bekken som har ansvaret for å lage. Han er nå klar med tre instrumenter som de neste dagene testes ut på tre vitenskapelige rakettoppskytninger fra Andøya Rakettskytelfelt.Rakettoppskytningene er en fantastisk mulighet til å teste og verifisere om instrumentet fungerer som det skal før det endelig plasseres om bord i CUBESTAR satellitten. Forventet oppskytning for CUBESTAR satellitten er 2012/2013, skriver rakettskytefeltet.

Mer å lese på vol.no:

 
VOLs debattregler:
1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Leses nå:
Nyheter

Politiet etter fire husbranner i Bø siden nyttår:

– Foreløpig ingen grunn til å tro at det er en sammenheng

På fire måneder har fire hus brent ned til grunnen i Bø. Politiet sier at de foreløpig ikke har noen mistanke om at det er en sammenheng mellom noen av brannene.

Snø på Gardermoen skaper forsinkelser og innstilte fly

Østlandet er rammet av snøfall mandag morgen og formiddag. Det skaper forsinkelser i flytrafikken over hele landet.

Søker konsesjon for oppdrett av havsalat

– Andøya best egnet i landet for algeproduksjon

Arctic Seaweed – Aluwini søker nå om konsesjon for å dyrke havsalat på Kvalnes på Andøya. – Andøya er kanskje best egnet i landet for algeproduksjon, heter det i søknaden.

Tar over som leder for torskeklynge

Lisbeth Yttervik Reinholdtsen er ny administrativ leder for bedriftsklyngen Arena Torsk.

Rådmann Ola Morten Teigen:

– Positivt at fylkesmannen koples inn

Rådmann Ola Morten Teigen i Hadsel mener det er positivt at Fylkesmannen i Nordland koples inn i «skolesaken» i Hadsel.