Sikrer julebaksten også i år

Norges lengste legat ble inngått i 1621, og har sørget for mel til julebaksten i Øksnes i snart 400 år.

Pengene i legatet ble brukt opp for lenge siden, og Bergen kommune forsøkte i sin tid å få det opphevet, men Høyesterett bestemte i 1849 at melet skulle leveres så lenge det var fattige i Øksnes.

Selv Høyesterett har slått fast at denne forpliktelsen skal vare til evig til, eller nærmere bestemt «til dommedags etttermiddag».

I dag er det Norgesmøllenes fabrikk i Vaksdal utenfor Bergen som håndterer forsendelsen.

– Dette er jo noe som har overlevert både kriger og andre ting. Det er jo en helt utrolig sak og historie som vi synes at det er veldig gøy og gjøre, sier Ivar R. Hald, salgs- og markedsdirektør ved Norgesmøllene til tv2.no.

I 1621 testamenterte prestefru Ingeborg Mikkelsdatter 300 riksdaler til Domkirken i Bergen. Rentene skulle brukes til å sende en halv lest mel, eller om lag 500 kilo, til de fattige og trengende fiskefamillier i Øksnes kommune i Vesterålen.

Bakgrunnen for donasjonen var at mannen og Ingeborg Mikkelsdatter jobbet som prester i Øksnes kommune i en periode på 1600-tallet.

På dette tidspunktet var det mye nød blant fiskerfamille, og i den forbindelse donerte Ingeborg penger til Bergen domkirke slik at melet skulle gjøre hverdagen litt lettere for famillier i nød.

– Nå er det slik at vi prioriterer barnefamilier og folk som har unger og gjerne folk som har litt dårlig råd, når vi nå deler ut denne pallen med mel, sier konsulent ved NAV-kontoret i Øksnes Iris Berg til tv2.no.

I Øksnes er man glad for at meltradisjonen fortsatt holdes i hevd, og ved det lokale Nav-kontoret garanterer man at alt melet blir hentet og brukt før jul.

– Ja, ingen problem. Det er jo en kuriositet å få bake julekaker ut av fru Ingeborgs mel, og det er jo litt artig også, sier Iris Berg til tv-kanalen.

Mer å lese på vol.no:

 
VOLs debattregler:
1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Leses nå:
Nyheter

Jusprofessor om hemmelighold:

– Regionrådet kan ha opptrådt i strid med loven

«Personalsaken» i Vesterålen Regionråd er fortsatt hemmelig, og onsdag ble det holdt et «hemmelig» møte.

Se video av den uheldige hvalen

Hvalen som strandet og døde i Lødingen var en spermhval.

Slukket gressbrann i Bø

Brannvesenet slukket i ettermiddag en gressbrann i Bø.

Kunstneren bak Mannen fra havet

- Som å komme hjem til en venn

Kunstneren bak den fire meter høye skulpturen Mannen fra Havet i Bø, Kjell Erik Killi Olsen, var fredag tilbake for å se på sitt eget kunstverk for første gang på 15 år.