Sikrer julebaksten også i år

Norges lengste legat ble inngått i 1621, og har sørget for mel til julebaksten i Øksnes i snart 400 år.

Pengene i legatet ble brukt opp for lenge siden, og Bergen kommune forsøkte i sin tid å få det opphevet, men Høyesterett bestemte i 1849 at melet skulle leveres så lenge det var fattige i Øksnes.

Selv Høyesterett har slått fast at denne forpliktelsen skal vare til evig til, eller nærmere bestemt «til dommedags etttermiddag».

I dag er det Norgesmøllenes fabrikk i Vaksdal utenfor Bergen som håndterer forsendelsen.

– Dette er jo noe som har overlevert både kriger og andre ting. Det er jo en helt utrolig sak og historie som vi synes at det er veldig gøy og gjøre, sier Ivar R. Hald, salgs- og markedsdirektør ved Norgesmøllene til tv2.no.

I 1621 testamenterte prestefru Ingeborg Mikkelsdatter 300 riksdaler til Domkirken i Bergen. Rentene skulle brukes til å sende en halv lest mel, eller om lag 500 kilo, til de fattige og trengende fiskefamillier i Øksnes kommune i Vesterålen.

Bakgrunnen for donasjonen var at mannen og Ingeborg Mikkelsdatter jobbet som prester i Øksnes kommune i en periode på 1600-tallet.

På dette tidspunktet var det mye nød blant fiskerfamille, og i den forbindelse donerte Ingeborg penger til Bergen domkirke slik at melet skulle gjøre hverdagen litt lettere for famillier i nød.

– Nå er det slik at vi prioriterer barnefamilier og folk som har unger og gjerne folk som har litt dårlig råd, når vi nå deler ut denne pallen med mel, sier konsulent ved NAV-kontoret i Øksnes Iris Berg til tv2.no.

I Øksnes er man glad for at meltradisjonen fortsatt holdes i hevd, og ved det lokale Nav-kontoret garanterer man at alt melet blir hentet og brukt før jul.

– Ja, ingen problem. Det er jo en kuriositet å få bake julekaker ut av fru Ingeborgs mel, og det er jo litt artig også, sier Iris Berg til tv-kanalen.

Mer å lese på vol.no:

 
VOLs debattregler:
1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Leses nå:
Nyheter

Mikael fra Melbu fikk en sprø idé før påske:

Lagde musikkvideo inspirert av «Beauty and the beast» med familien i påskeferien

En spontan idé før påske ble til en storslått musikal-video filmet på Hadseløya.

Har samlet inn 60.000 kroner til kampen mot trafficking

Om få uker skal Ida Alexandra Claussen (28) løpe maraton i Hellas. Formålet er å samle inn penger til anti-trafficking-organisasjonen A21, og så langt har sortlendingen samlet inn 60.000 kroner.

Politiet etter fire husbranner i Bø siden nyttår:

– Foreløpig ingen grunn til å tro at det er en sammenheng

På fire måneder har fire hus brent ned til grunnen i Bø. Politiet sier at de foreløpig ikke har noen mistanke om at det er en sammenheng mellom noen av brannene.

Snø på Gardermoen skaper forsinkelser og innstilte fly

Østlandet er rammet av snøfall mandag morgen og formiddag. Det skaper forsinkelser i flytrafikken over hele landet.