(Foto: Erik Jenssen)

Foto: Erik Jenssen

Billigere for stat og folk

Hadselordfører Kjell-Børge Freiberg: - Dette er enda en rapport som viser at vi må få utvidet rullebanen ved Stokmarknes Lufthavn til 1200 meter.

En ny rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI) bekrefter det som mange lenge har hevdet. Det lønner seg å forlenge rullebanen ved Stokmarknes lufthavn. Staten vil spare 50 millioner kroner årlig ved å forlenge flyplassene i Vesterålen og Lofoten, hevdes det i rapporten.

Les hele rapporten her.

- Med disse årlige besparelsene vil man i løpet av kort tid tjene inn investeringskostnadene ved forlengelse av både Stokmarknes Lufthavn, Skagen og Leknes lufthavn, sier en fornøyd ordfører Kjell-Børge Freiberg. Sammen med ordføreren i Vestvågøy vil han legge denne rapporten frem for Samferdselsdepartementet.

Rapporten kommer bare en ukes tid etter at det samme TØI på oppdrag fra Samferdselsdepartementet slo fast at rullebaneforlengelser er nødvendig for å få ned både flypriser og statlige overføringer til flytrafikksektoren.

I går offentliggjorde Hadsel kommune den fjerde rapporten i rekken som viser dette. Vesterålskommunene har i flere år argumentert sterkt for hvorfor det er viktig å få forlenget rullebanen på Stokmarknes. De senere månedene har Vestvågøy kommune samarbeidet med Hadsel kommune om formålet, for om mulig å kunne få til en vekselvirkning.

- Dette er nok en rapport som underbygger nødvendigheten av at vi nå får utvidet Stokmarknes Lufthavn Skagen til 1200 meter, sier ordfører Kjell Børge Freiberg.

Lenger rullebane på Stokmarknes og Leknes kan gi direkterute til Oslo med turbopropellfly. I tillegg vil det bli mer konkurranse på noen regionale flyruter med tilskudd fra staten. Tilskuddet til regionale flyruter vil sannsynligvis halveres fra dagens nivå på 105 millioner kr per år.

Hadsel kommune og Vestvågøy kommune ønsker forlengelse av rullebanene på Skagen lufthavn og Leknes lufthavn for å skape muligheter for å håndtere større fly enn i dag. Det er også foreslått en 2000 m rullebane for jetfly i Lofoten. Alle alternativer kan gi grunnlag for direkteruter til Oslo, og besparelser for staten i sitt kjøp av regionale flyrutertjenester (FOT-ruter) i området. Det er ikke offentlig kjøp av flyruter på Skagen.

Mer å lese på vol.no:

 
VOLs debattregler:
1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Leses nå:
Nyheter

Aktører fra hele landet vil kjøpe Coop Prix-bygget i Bø

Prixbygget på Straume i Bø har ligget ute for salg i knappe tre måneder. Selv om det fortsatt ikke foreligger noe bud, blir interessentene stadig flere.

150 turnere til ungdomsstevne på Melbu i mai

19.-21. mai arrangerer Melbo Turnforening ungdomsturnstevne for ungdom fra 13 år og oppover. Dette er første gang et slikt arrangement arrangeres i Nordland.

– Vil i realiteten bety fritt skolevalg

Politikerne i Øksnes diskuterer om de skal åpne for fritt skolevalg i kommunen, eller om de skal stramme inn kriteriene for skolebytte. Forslaget som ligger på bordet fra rådmannen vil i realiteten innebære fritt skolevalg.

Noen kveiter bør du ikke spise

Det er trygt å spise kveite under 100 kilo, men er de enda større, er det så mye uønskede stoffer at det frarådes å spise fisken.

Sandberg mener Ap er bakstreversk om pliktordningen

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) utfordres av Ap på hvordan man skal sikre arbeidsplasser ved fiskerianlegg i Nord-Norge dersom pliktsystemet skrotes.