Kveldens filmfest var den 21. i Laterna-historien, og fylte kinosalen med både deltakere og andre filmglade publikummere. Som alltid på filmfesten stiller det et kanonband og to lekne konfransierer, samt kulturelle overraskelser innimellom filkåriingene. 2012-utgaven ble intet unntak.

Småsketsjer, flotte dansenumre og drivende tøff rock ga publikum en flott helhetsopplevelse.

Men selvsagt var det film det handlet mest om. Både deltakerne og miljøene de springer ut av kan trygt kalles gjengangere, som feks vinnerne i den yngste klassen, der filmen "Nerdenes hevn" laget av elever fra filmskolen Alsvåg skole dro hjem enda en pris.

I den neste klassen, for gruppa 14- 16 år var det de to Stokmarknesbrødrene Iver og Jakob Jensen som hentet hjem enda en pris for sine underfundige og fantastisk gjennomproduserte legoanimasjoner. Denne gang het filmen "Kuppet". Brødrene fikk også med seg juryens spesialpris for filmen "Nybløgga blodfersk".

Og fra Øksnes presenterte Ivar Andreas Waage Johansen og Martin Bremnes i Beerfish Motion Pictures sin ennå uferdige kortfilm "Takk for sist", som var mer enn god nok til å overbevise juryen om hvem som regjerer klassen 17- 20 år.

Nytt av året er klassen 20- 99 år. Her gikk prisen til utflytta sortlending Sverre Bjørstad Graff, for sin elleville tegnefilmatiserte gjenfortelling av eventyret om Gutten som kappåt med trollet -fritt etter hukommelsen.

Tema for årets Laterna Magica-festival er identitet. Og juryen falt for filmen "Skate at Sortland", laget av Johannes Jensen, Jens Bergsli og Emma Strøm.

Følgende filmer var nominert i klasse 1, egenprodusert film 10 – 13 år:

1. Nerdenes hevn (laget av elever ved 7. klasse på Alsvåg skole; Kaya Woie, Maia Hansen, Oskar Larsen, Åste Nordeng, Daniel Pettersen)

2. Skate at Sortland (laget av Johannes Jensen, Jens Bergsli, Emma Strøm)

3. Skatten som ikke tålte vann (laget av elever ved 7. klasse på Alsvåg skole; Malin Haughom, Mariell Pettersen, Oskar Engstad, Mathilde Aas, Kristina Pettersen)

Vinneren i klasse 1 (10-13 år) ble NERDENES HEVNKLIKK HER - se filmen

Juryens begrunnelse:Ved bruk av klassiske, amerikanske high school film-virkemidler introduseres vi for en morsom historie der en kjedelig skoledag blir lekende morsom. Skuespillerne er dresset opp i gjennomførte kostymer og vi kjenner oss igjen i de sjarmerende karakterene. Her er det brukt virkemidler som slow-motion, ulike klipperytmer og musikk for å tydeliggjøre fortellingen.

Følgende filmer var nominert i klasse 2, egenprodusert film 14-16 år:

1. Kuppet (laget av Iver og Jakob Jensen fra Hadsel)

2. Jenta og Krabben (laget av elever ved kl 10B på Andenes skole; Kine Eliassen, Henrik Karlsen, Sebastian Laupstad, Thomas Fagermyr, Charlotte Ellingsen)

3. The Unknown film (laget av elever ved 10 klasse på Sortland ungdomsskole; Nicolai Solbakk Willumsen, Mads Johansen, Rikart Sandvik Karlsen, Christian Myhre)

Vinneren i klasse 2. (14-16 år) var KUPPETKLIKK HER - se filmen

Juryens begrunnelse:En mesterlig kortfilm med mye driv og spenning. Regissøren har vist gode kunnskaper ved å gjennomføre denne kortfilmen med en profesjonell hånd og kan være stolt av resultatet. Her ble juryen rett og slett svært imponert. Den skaper et fantastisk univers med stor karakterrikdom ved hjelp av særdeles enkle midler. Gjennomført i bevegelse, effekter, kameraføring og ikke minst klipp. Vi gleder oss til å se mer fra disse filmskaperne.

Følgende filmer var nominert i klasse 3, egenprodusert film 17-20 år:

1. Det vi snakker om (laget av elever ved 2.klasse medier og kommunikasjon, Hadsel v.g.s.; Millicia Mirkic, Stine Lind, Lisa Dahl Christensen)

2. A-VOID (laget av elever ved 2. klasse medier og kommunikasjon, Hadsel v.g.s.;Sigurd Mathisen, Josephine Albrektsen, Natasha Grimstad Bhart, William Mortsen)

3. Takk for sist (laget av Ivar Andreas Waage Johansen og Martin Bremnes fra Øksnes)

Vinneren i Klasse 3. (17-20 år) er TAKK FOR SIST(Ikke tilgjengelig for visning på nett)

Juryens begrunnelse:En svært effektivt fortalt kortfilm med en bruk av virkemidler som klart skiller seg ut, både teknisk og fortellermessig. Filmen har en tydelig dramaturgi og en reklame-aktig estetikk. Det er utpreget god dialog mellom karakterene, og høy gjenkjennelsesfaktor. Filmen lokker publikum inn ved hjelp av lun humor og en litt keitete, nord-norsk stemning. Filmen er flott å se på, gjennomarbeidet og holder et godt tempo. Klart best i sin klasse, og viser et regitalent det er verdt å følge med på.

Klasse 4, egenprodusert film 21-99 år:

Vinneren i Klasse 4. (20-99 år) er EVENTYR ETTER HUKOMMELSEN(Ikke tilgjengelig for visning på nett)

(laget av Sverre Bjørstad Graff og David Kavtaradze)

Juryens begrunnelse:En velkjent historie som er dokumentar-aktig, morsom og godt fortalt. Det er tydelig at det ligger mye arbeid bak denne filmen. Filmen er en lek med en velkjent sjanger, som barn nok vil kjenne seg igjen i. Filmen kunne kanskje utfordret dette enda mer, slik at selve ideen ble mer unik, men hevder seg likevel ved å være spenstig i uttrykket med kombinasjonen animasjon og håndholdt kamera. Det er nemlig ikke alltid så lett å huske alle aspekter ved et eventyr.

Beste temafilm identitet

Vinneren av årets temafilm er SKATE AT SORTLANDKLIKK HER - se filmen

(laget av Johannes Jensen, Jens Bergsli, Emma Strøm)

Juryens begrunnelseVed første bilde får man følelsen av at man introduseres for en leken naturfilm. Filmen foregår nemlig i vanvittig naturskjønne omgivelser. Teknisk sett skiller filmen seg klart ut. Det er tydelig at filmskaperne har hatt en estetisk visjon i arbeidet sitt. Filmen går rett i hjertet på de unges identitet. Med byen deres og den svimlende naturen som kulisser, boltrer de seg i sin hovedinteresse, og briljerer med det som åpenbart er noe som krever mye av deres tid. Filmen skiller seg ut i sin klasse med høy teknisk kvalitet, artige kameravinkler, variasjon i uttrykk og scener, og en dedikasjon til arbeidet.

Juryens spesialpris

Vinneren av juryens spesialpris er NYBLØGGA BLODFÆRSKKLIKK HER - Se filmen

(laget av Iver og Jakob Jensen)

BegrunnelseÅrets jurypris går til en kortfilm som er en fryd for øyet. Den er kort, mesterlig laget både visuelt og lydmessig. Filmen har en lettere absurd handling, og ikke minst et overraskende sluttpoeng. Ved hjelp av enkle og svært kreative grep får vi oppleve en film som er effektivt nok fortalt til å være spennende tvers gjennom.