Forskningsmagasinet Apollon presenterer denne uken det de kaller banebrytende kreftforskning. En av mennene bak denne forskingen er maurnesværing Fritz Albregtsen. Han er professor ved Insitiutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, og har sammen med professor Håvard Danielsen utviklet et avansert dataprogram som kan beregne hvor alvorlig kreften er ved å studere hvordan DNA-strengen er pakket sammen i cellekjerner.

De to har de site tjue årene utviklet denne nye metoden som skal være et hjelpemiddel for patologer, og som gjør det mulig å øke sannsynligheten for rett kreftprognose med 33 prosent, skriver Apollon.

- I dag blir altfor mange kreftpasienter enten overbehandlet eller underbehandlet, fordi patologene ikke vet nok. Kreftprognosene deres er bare 60 prosent sikre, skriver Apollon.

Nå har patologer, cellebiologer og informatikere ved Universitetet i Oslo utviklet en helautomatisk metode som med 80 prosent sikkerhet kan slå fast hvor alvorlig en kreftprognose er. Det betyr at antall feil kan halveres. Metoden kan om få år bli tatt i bruk på sykehus, i første omgang på pasienter med tarmkreft, eggstokkreft og prostatakreft.

- Metoden bygger på svært avanserte bildeanalyser av alle kreftsnittene til pasienter tjue år tilbake i tid, og kombinerer svarene med hva som har skjedd med hver enkelt pasient, skriver Apollon.

Les mer om saken her.