Laos betyr de titusen elefanters land. Nå er det bare 2000igjen. Etter sigende blei 8000 drept av bomber og en sulten befolkning underkrigen.

Turistene har ennå ikke oppdaget Laos. Mens Bangkok hadde ca15 millioner turister siste år, var det bare 800 000 som besøkte Laos. Dettetil tross for at det bare tar ca en time med fly fra Bangkok til Vientiane somer hovedstaten i Laos. Pris ca 600,00 kr. Hvis du tar den luksuriøse bussenkoster det 100.00 kroner. Som bonus får du en ti timers reise gjennomNord-Thailand.  Visum koster ca 150 kr,og utstedes ved grensepasseringen. Penger skaffer du fra greie minibanker medengelsk tekst. 100.000 KIP er ca 100,00 NOK

Geografi og historie.

Laos ligger klemt mellom Vietnam og Thailand, med Burma ogKambodsja som naboer i Sør og Nord. I følge FN`s levekårsstatistikk er det etav verdens fattigste land. Landet har ikke kystlinje, men den mektige Mekong -elva flyter gjennom landet med stor skipstrafikk. Elva er fiskerik og jorda erfruktbar. Mesteparten av den ca 7 millioner befolkningen bor langs elva. Ettersigende skal det være mye opiumsdyrking i grensetraktene. I går var det enlanger som tilbød meg hasj på et gatehjørne. En meget høflig ung mann, somtrakk seg tilbake da jeg sa nei takk.

Landet har en forferdelig historie med fransk kolonivelde,japansk okkupasjon i siste verdenskrig og i skvise i det blodige oppgjøretmellom USA og Vietnam  på seksti ogsyttitallet. Som dette ikke var nok brøt det ut borgerkrig på åttitalet. Franittitallet har det gått bedre, godt hjulpet av China. Når du reiser i Afrikaog Asia møter du kinesere over alt. På hotellet hvor jeg bor er det ettrettitall kinesere, som jobber sendt og tidlig. De har en fantastisk bilparksom forsvinner tidlig morgen og kommer tilbake sein kveld.

Laos og turisme

I fjor reiste jeg i den nordvestlige del av landet - Luangprovinsene med byen Vang Vieng som base. Det var utrolig enkelt å reise ilandet med gode bussforbindelser bestilt fra hotellet. Ved avgang blir duhentet i resepsjonen og satt på riktig buss. Ved ankomst bestemmelsesstedetblir du ledet fra hotell til hotell. Du får et godt hotell til 70.00 kr natta,men kan bo luksuriøs til en høyere pris, eller i hytte i elva til 30.00 kr. Damå du vasse til frokost.  Hvis du erinteressert i vannsport, klatring i fjell, grottevandring, danse på primitivediskotek og unngå masseturismen, reis til Vang Vien,  her kan du leve ut ungdommens drøm om backpakkerlivet.

Planen er at jeg denne gangen skal reise i den sørlige delenav landet opp mot grensa til Vietnam, men normalt skjer det alltid noe somendrer mine planer. Målet er ikke så viktig for en reisende. Det eropplevelsene som teller.

Bildetekst: