Hva skjer på den aller første Fløtt heim-konferansen i Vesterålen? VOL dekker hendelsene. Dagen ble åpnet med rapperen RSP. Patrick Bottolfsen tilhører det enda mer kjente Kompani 69 fra Harstad.

Selve konferansen ble åpnet ved at daglig leder for avisene VOL, SortlandsAvisa, Vesteraalens Avis og Andøyposten Rolf Olsen ga initiativtaker og redaktør Gard Michalsen æren for både magasinet Fløtt heim, og det som nå også er blitt en konferanse.

- Dette er veldig viktig, og må bli en serie konferanser i årene som kommer. Dette er et flott initiativ, sa banksjef Eirik Nikolaisen fra Sparebanken Nord-Norge.

Marianne Hansen i regionrådsprosjektet Lev Vesterålen fortalte om hvordan hun i sin jobb er hyret inn for å skape vekst i regionen, og for å forsøke å friste både utflyttere og potensielle innflyttere til Vesterålen. - Selv om fraflyttingen er bremset opp, så er bildet totalt sett urovekkende for vår region. Derfor må vi ta grep for området vårt, sa hun fra talerstolen.

Foredragsholder og forfatter Phil Wood jobber med å inspirere til og hjelpe til med endringer. Han holdt et innlegg som fant gjenklang i et publikum som for lengst har innsett at samfunnet også trenger hjelp til å få gjennomført endringer som tvinger seg frem.

Julie Willumsen imponerte som sanger og komponist under konferansen. Og ikke bare det, hun fortalte i tillegg om hvordan det var å bryte opp fra Oslo-livet, for å prøve seg i heimbygda. - Jeg skulle aldri hjem, tenkte jeg, da jeg dro til Oslo som ungdom. Jeg bodde der i ti år, frilanset som sanger, og utdannet meg til lærer. Jeg hadde min drøm om å være musiker, og tenkte jeg måtte være i hovedstaden for å lykkes, sa Willumsen.

- Men jeg følte meg ikke hjemme. Jeg tenkte jeg skulle ta meg en snartur hjem. Så ble jeg tilbudt et vikariat som kulturskolerektor. Deretter ble jeg bedt om å søke fast stilling. Fortsatt bestemt på at jeg skulle til Oslo igjen. De tre månedene jeg skulle være hjemme er nå blitt til tre år og to måneder. Og jeg har tenkt å bli her, konkluderte Willumsen, som underveis også skrøt av Fløtt heim-prosjektet.

Samfunnsforsker Erlend Bullvåg fra Universitetet i Nordland foredro på konferansen. - Vi mangler selvtillit her i regionen. Og i tillegg har vi noen dårlige venner både i nord og sør, ertet Bullvåg. Og folk i salen skjønte at Bullvåg ønsker fokus i mindre grad på både Tromsø og Oslo, sa han.

Bullvåg pekte på alvorlige utfrodringer for Vesterålen:- 60 prosent av de unge forlater, og det er minst 20 prosent for mange. Det blir vanskeligere å få til det vi ønsker å få til, sa han.

- Dere er veldig gode på veldig mye. Eksempler på det er laks, fiskefor og sykehus. Dere har imidlertid ikke fulgt med på hva som har skjedd i oljebransjen, sa Bullvåg, som ikke etterlot tvil om at han mener at her har både vesterålinger og lofotinger vært defensive.

- Lær dere dette med olje og gass, formante forskeren. - Dessuten er vi generelt i Nordland altfor dårlige til å utdanne folk til kompetansearbeidsplasser. Vi er ivrige til å importere folk. Vi må utdanne dem selv, sa han.

- Ta talentkrigen på alvor. Det gjelder bedriftene! Også de offentlige virksomhetene må ta dette på største alvor. De som skal flyttes heim eller hit, det er de som ikke nødvendigvis er herfra, men som har de riktige talentene. Bedriftslederne sitter på nøkkelen. De må stimuleres til å åpne dørene til fremtiden, konkluderte Bullvåg.