I forrige uke hadde Sortland besøk av et fotballag fra Monchegorsk. Denne uken dro 38 ungdommer med lærere og foreldre den 1220 kilometer lange turen til den russiske byen.

Gruppene bestod av Sortland ungdomsråd og syvende klasse fra Strand skole. Reisen startet i strålende solskinn med første stopp i Kiruna for lunsj og videre med overnatting i Rovaniemi. Neste dag var det  grensepassering uten de helt store problemene, og ankomst Monchegorsk ved femtiden. Der ble de mottatt med stor vennlighet av vertskap og tolker. Gruppen fra Strand skole fikk en liten smak av russisk bomiljø før de flyttet til et godt hotell.

Omfattende program

Ungdomsrådet tas hånd om av kommunens ungdomsarbeider Olga Zorba. De har et omfattende program med besøk på et ungdomssenter, fotocross, møte med russisk ungdom og drøfting av videre samarbeide på ungdomssektoren mellom de to byene. På lørdag feiret Monchegorsk sin 76 årsdag med stor festivitas. Ungdomsrådet deltok i feiringen med  konserter, gateparader og diskotek.

Fotocross var et noe ukjent begrepet for våre ungdommer, men kort fortalt skal de sammen med ungdom fra Monche rusle rundt i byen for å ta bilder. Dette kan muligens bli en av fremtidens samarbeidsprosjekter. Ungdomsrådet håper på å knyte tett kontakt med russisk ungdom og å legge grunnlaget for et fremtidig samarbeid. Vi være stolt av den ungdommen vi sender ut for å representere Sortland. De virker reflektert og interessert i å møte russisk ungdom og oppleve en annen kultur.

Annerledes skolesystem

Vår mangeårige samarbeidspartner Marina Kremlova tar seg av Strand skole. Gruppen virket spent og forventningsfull foran møte med det russiske skolesystemet. De vil møte et mer konkurransepreget og autoritært system enn det de er vant med fra Norge.  I likhet med ungdomsrådet deltok de på lørdag i feiringen av Monches bursdagsfeiring med alle dets aktiviteter.

Prosjektet finansieres av Barentssekretaiatet med 70 prosent av utgiftene og 30 prosent dekkes med egenandeler. Det er de unge som er fremtiden, og muligens vil besøk som dette gi en bredere forståelse av vår store nabo i øst som de kan bære med seg videre i livet.