Jeg har i løpet av den siste tiden pløyd gjennom samtlige avdokumentene knyttet til etableringen av den planlagte ambulansehelikopterbasen,som altså skal ligge mellom Bodø og Troms. Flere av innspillene på begge siderer preget av ren lokaliseringsiver. Noen av innspillene fremstår fagtunge, menen trenet leser vil etter en gjennomgang av disse sitte igjen med en følelse avat her har "noen snakket sammen", og bestemt seg på forhånd.Administrasjonen ved Helse Nord og ved UNN ønsker seg base til Evenes, mens manved Nordlandssykehuset i Bodø peker på Stokmarknes som best egnet.

Radbrekker argumentene

Anestesilege Svein Are Osbakk var i mange år nær medarbeidermed den kjente luftambulanse/akuttlegen Mats Gilbert ved Universitetssykehuseti Nord-Norge (UNN). Osbakk har vært deltaker i Akuttmedisinsk ansestesiologiskforskningsgruppe ved UNN. Han kjenner med andre ord luftambulansetjenesten iNord-Norge bedre enn de aller fleste. Osbakk har levert to tunge innspill tilhøringsrunden Helse Nord har invitert til. I sine innspill radbrekker han demedisinske, befolkningsmessige og flytekniske argumenter for å velge Evenes sombase fremfor Stokmarknes.

Mangler og hull

Det er åpenbart at dokumentasjonen fra Osbakk må være tungeå svelge for de som til nå har vært overbevist om at Evenes er best egnet. Alleinnspillene finnes på Helse Nords hjemmesider. Etter å ha lest fagdokumentenenoterer jeg meg følgende:

- Harstadfirmaet Heli-Team som driver kommersiellhelikoptertjenster, og som har 25 år erfaring og 40.000 flytimer bak seg, anserEvenes som helt uegnet for deres virksomhet, på grunn av fare for ising. - Avinor på Stokmarknes - eller sentralt - ble aldri bedt om en flytekniskuttalelse i spørsmålet om lokalisering. I rapporten pekes det like fullt på atflyoperative og flytekniske spørsmål veier tungt.- Det er i hovedrapporten tatt lite hensyn til det faktum at befolkningen iHarstad/Narvikregionen allerede i dag har en mye mer robust akuttmedisinskdekning enn Lofoten og Vesterålen. De fleste ambulansehelikopterutrykningene ifremtiden vil på bakgrunn av bosettingsmønsteret gjelde befolkningen i Lofotenog Vesterålen.

- Det ser ut til at Helse Nord tillater seg rene faktafeil irapporten når det eksempelvis gjelder den viktige tilgangen på blodprodukter.Lokalisering ved flyplassen på Stokmarknes betyr i praksis at basen legges vedet godt fungerende lokalsykehus.- Det legges i rapporten liten vekt på væruavhengig mulighet for å rykke ut medlegebil. I nasjonal sammenheng regnes det som en svært viktig fordel vedlokalisering i nærheten av sykehus.

Alle dokumenter

Jeg forutsetter at styremedlemmene i Helse Nord lesergrundig gjennom alle saksdokumentene en gang til før de går i styremøtet somskal avgjøre saken førstkommende onsdag. Mer viktig enn spørsmålet om Eveneseller Stokmarknes er den totale helikopterambulansetjenesten, og det tilbudetbasen vil gi befolkningen i hele regionen. Sak og saksdokumenter kan leses på www.helse-nord.no.