Forfatter Beate Heide har skrevet en adventsfortelling, for hver dag frem til jul. De ulike historiene er inspirert av både gamle juletradisjoner, og nyere julefenomener.

- Når jeg har snakket med folk om prosjektet, så dukker det opp historier og minner som folk har opplevd. De blir gjerne til fortellinger i adventskalenderen, forteller Heide.

Hun forteller om hun som hadde så mange julekort liggende hjemme, at hun begynte å skrive ett kort hver dag til folk hun ikke har hatt kontakt med på lenge. Eller om han som kun ønsket seg en jobb til jul. Eller om jenta som ble så lei seg, fordi mobiltelefonen hun fikk til jul hadde feil farge. Historier som disse har inspirert Beate til å skrive adventsfortellingene.

Det er med andre ord historier for voksne.

- Men det betyr ikke at barn ikke kan høre dem. Det er historier som vi kan kjenne oss igjen i, sier Heide.

Illustrert

Hver historie er illustrert av et maleri, og disse maleriene er fra i dag utstilt på Sortland bibliotek. Fire kunstnere har malt seks bilder hver.

- Det er en del tankearbeid bak det å lage et maleri til en historie, sier Evy Martinsen. Hun har er en av kunstnerne, og er med på prosjektet for tredje år på rad. - Men det er veldig artig å male historier, sier hun.

Bibliotekar Kirsten Opdan synes det er fint å få ha utstillingen på biblioteket frem til jul.

- Det er helt naturlig for oss, vi har ofte hatt utstillinger her, som folk ser når de er innom biblioteket, sier hun.

Beate Heide har med seg flere på laget. Bård Mathisen har komponert musikken til lydboken, Tore Gjesbach Mårds har laget layout til papirversjonen, lydboken er lest av Merete Kaste, og malerne Inger Kaurin, Torill Strøm, Evy Martinsen og Unni Meland Olsen.