Du har kanskje smakt på juleølet til Mack. Det du kanskje ikke vet, er at det er en andværing som er ansvarlig for innholdet i flaskene.

Rune Lennart Andreassen (42) har bodd både på Haugnes, Bleik og Andenes før familien flyttet sørover i Norge. Men han kuttet aldri båndene til Nord-Norge og det førte han tilbake til studier ved Universitetet i Tromsø. Deretter ble det øl for alle pengene. Nå er han bryggerimester hos Mack og har det faglige ansvaret for ølet som brygges i Tromsø og Nordkjosbotn.

Kjemi-interessert

- Jeg har vært bryggerimester siden 2008. Jeg begynte hos Mack i 2006. Jeg har alltid vært interessert i biologi og kjemi og har vært fascinert av god mat og drikke. Så da Mack lyste ut en stilling, så søkte jeg, sier han.

Han har en mastergrad i marin biokjemi og jobbet i noen år med å produsere laksefôr. For å bli bryggerimester måtte han i tillegg ta utdanning ved bryggerihøyskolen i København.

- Det har vært en hektisk periode. Vi har åpnet nytt anlegg i Nordkjosbotn og et nytt mikrobryggeri i Tromsø der vi skal lage masse spesialøl i små kvanta. Vi regner med å produsere 50.000 liter i mikrobryggeriet i 2014 fordelt på 1.000 liter for hvert brygg, sier Rune.

Mack ble etablert i 1877 og ved hovedanlegget produserer man øl etter den tyske renhetsloven fra 1500-tallet. Det vil si at man kun bruker malt, humle, gjær og vann.

Tradisjon

- Ølbrygging er et veldig gammelt fag. Det har vært brygget øl i flere tusen år. I Norge var det tradisjon å brygge øl på gårdene. Hos Mack jobber jeg både med de tradisjonelle reseptene og nye ting, sier Rune.

Noe av det han måtte gjøre var å se på de gamle reseptene da ølproduksjonen ble flyttet fra Tromsø til et nytt anlegg i Nordkjosbotn.

- Reseptene måtte tilpasses ny teknologi og nytt anlegg. Man må hele tiden følge opp oppskriftene med tanke på at råvarer og teknologi forandrer seg. Vannet er dessuten særegent for hvert bryggeri. Nå får vi vannet fra Lyngsalpene og vi var spent på hvordan det ville bli, sier Rune.

Mack har tradisjonelt produsert undergjæret øl. Men øltradisjonene blir stadig utfordret av nye mikrobryggerier som dukker opp. Her baserer man seg gjerne på belgisk øltradisjon og kan bruke andre råvarer som krydder og brunsukker i ølproduksjonen.

- Jeg brygget i går et belgisk hveteøl med koriander og appelsinskall. jeg har også brygget en India pale ale, som også er et populært øl. Hos Mack skal vi ta vare på tradisjonene, men også utvikle nye ting, sier han.

Rock ’n roll

Selv om hovedproduksjonen er flyttet ut av byen, består ølhallen og et mikrobryggeri. I tillegg skal man lage et lite museum om Mack. Der man før hadde hovedtankene skal studenthuset Driv ta over. Det vil bli en viktig rockescene i Tromsø. Der tapperiet lå, holder Kunstakademiet til.

- Det blir dermed et ølsenter i byen i en fin miks med kultur. Og vi registrerer hva slags rockemusikk vi spiller mens vi brygger øl i mikrobryggeriet. Over nyttår skal vi spille Taliban Airways. Vi får se hva slags utslag det gir, sier Rune.

Juleøl

Juleølet er et viktig produkt for bryggeriene. I fjor var Mack sent ute etter flyttingen til Nordkjosbotn. I år er bryggerimesteren fornøyd med produktene.

- Det har gått bra med juleølet i år. vi har tre typer, to som seles i butikkene og ett som selges hos Vinmonopolet. Vi har fått gode tilbakemeldinger på alle tre sortene. Utfra tilbakemeldingene, gjør vi noen justeringer hvert år. Neste år kommer vi med en porter (overgjæret øl), sier Rune.

Bleik pale ale

Det er etter hvert blitt større og større fokus på smaksrikt øl. Det gjør at bryggeriene eksperimenterer mer og mer.

- Neste år skal jeg lage en Bleik pale ale med humle fra hagen til bestemor Inger Skavhaug. Der fant jeg utrolig stor og fin humle. Det vil komme i salg i Tromsø. Men vi får vel sørge for at det havner noen flasker på Andøya, sier Rune.

- Rune er en kreativ bryggerimester

- Rune Lennart Andreassen er en kreativ bryggerimester, sier Rune Blix Hagen, medlem av VADSØ (Venner av det smaksrike øl).

I år lanserte Mack et nytt juleøl kaldt Julespesial. Det falt i smak hos Blix Hagen.

- Det er et utmerket øl og passer godt til årstiden. I tillegg til maltsødmen har det en fin etterklang av bitterhet. Det gjør det velegnet til pinnekjøtt og ribbe. Jeg liker det veldig godt. Det vanlige juleølet er også godt, men mer egnet til kos enn til mat, sier Blix Hagen.

Flere favoritter

Han er også fornøyd med et sterkt juleøl som heter Julefant. Det får du kun kjøpt i Ølhallen.

- Det kan minne om en lettere variant av gammel dansk. Det er et sterkt krydret øl med mye lakris, sier Blix Hagen.

En annen favoritt er et brown ale som selges hos Vinmonopolet.

– Det er laget i Nordkjosbotn og har en fyldig bitterhet. Det er en av mine favoritter og det er godt mulig det kan brukes som et juleøl. Det er en videreutvikling av et øl som ble prøvd ut under Buktafestivalen i Tromsø og Parkenfestivalen i Bodø. Det er ingen typisk brown ale, helt ulikt for eksempel Newcastle Brown Ale og har en fin sammensetning av malt og humle, sier Blix Hagen.

Nye, spennende mikrobryggeriøl

Han sier Mack har fått sving på sakene etter flyttingen til Nordkjosbotn.

– For ett år siden hadde Mack store problemer, og folk i Tromsø måtte drikke juleøl fra Hansa. Nå er vi godt fornøyd med det som kommer fra Nordkjosbotn. Det smaker litt klarere og renere, sier Blix Hagen,

Han venter også på nye spennende ting fra mikrobryggeriet.

– Vi VADSØ har over flere fulgt Rune og vi oppfatter han som en kreativ bryggerimester. Han er også flink til å utnytte lokalt råstoff. Han har skapt mye nytt, samtidig som han skjønner at folk vi ha de tradisjonelle sortene. Og det har han fått godt til. Han skal også ha stor kredit for å ha laget eget øl til Buktafestivalen gjennom flere år, sier Blix hagen,

VADSØ er en løst sammensatt gjeng med stor pasjon for øl.

– Vi liker å smake på øl på samme måte som andre liker å smake på vin. vi er nå midt i en øl-revolusjon med mikrobryggerier som spretter opp flere steder. Det var synd at man ikke fikk til det i Arresten på Andenes. Vi hadde sett frem til å dra dit å smake på ølet, sier Blix Hagen.