Politiet var natt til fredag på jakt etter rånere i Bø. Etter at VOL publiserte saken om nattejakten har den gått som en farsott på sosiale medier.

Flere har stilt spørsmål ved ressursbruken til politiet da de rykket ut halv tre om natten for etter melding om ”råning” i Bø.

Nå ønsker politiet å avklare hva de egentlig mener om bilungdommen og hva som menes med ”råning”.

– Spinner rundt

– Jeg må innrømme at jeg også lurer på hva som menes når vi skriver ordet ”råning” i politiloggen, sier Tom Johannessen, seksjonsleder for operasjonssentralen ved Midtre Hålogaland politidistrikt.

Seksjonslederne begir seg likevel ut på en forklaring om hva som kunne ha vært ment.

– Det som trolig er lagt i uttrykket er at man tar skrensesvinger og vender på veien slik man ellers gjør på en glattkjøringsbane. I politiloggen står det ”spinner rundt”, forteller Johannessen.

– Er politiets ordbruk i loggen med å stemple et helt miljø?

– Det kan man kanskje si. Jeg skjønner at folk tenker slik. Samtidig synes jeg at miljøene kan være såpass reflekterte at de skjønner at vi ikke blir oppringt med folk som klager når de kjører normalt rundt i gatene, sier Johannessen.

Vil begrave stridsøksa

Ifølge Johannessen ønsker politiet i Midtre Hålogaland å unngå et spisset konfliktnivå mot bilglade ungdommer.

– Det er ikke politiets syn at rånere er verstinger i trafikken. Jeg har ingen tall som underbygger en slik påstand. I forhold til utrykningen i Bø kan det være greit å vite at vi ikke har avdekket noe som helst straffbart, understreker seksjonslederen.

Forsvarer ”nattejakten”

Vitnene som varslet politiet om råneraktivitet natt til fredag har ifølge seksjonslederen vært av en slik karakter at politiet rykket ut.

– Det er ikke til å legge skjul på at politiet får mange henvendelser om overtredelser av veitrafikkloven i Bø – blant andre steder. Dersom det ikke er andre forhold som må klares opp i, er det åpenbart at slike meldinger må undersøkes av politet, med tanke på den forebyggende effekten det har, sier Johannessen.

Lavere terskel

Politiet har nå døgnbemanning i Vesterålen. Når det ellers er rolig rundt om – som midt på natta – vil politiet prioritere å patruljere til de hendelsene som meldes.

– Er det lettere å få politiet til et innbrudd om man venter med å ringe til midt på natta?

– Dersom noen ringer om innbrudd midt på natta er det mulig å få gjort åstedsundersøkelser raskere. Men jeg vil understreke at folk må ringe umiddelbart om det oppdages innbrudd, sier Johannessen.

En heldøgnsvakt gir også politiet mulighet til å kontrollere trafikkforseelser.

– Vi har lenge hatt ønske om å kunne forebygge opp mot trafikk på de stedene vi har mottatt klager ifra – også på nattestid. Det gir en heldøgnsvakt mulighet til. Det håper vi skal ha en effekt, selv om vi ser at ungdommene er raske til å varsle via sosiale medier om politiets kontrollvirksomhet og tilstedeværelse.

– Hva tenker dere om det?

– Sosiale medier er opplysningstjeneste vi ikke har kontroll over. Folk må slikt sett få skrive hva de vil. At det ødelegger noe av tilstedeværelsen kan hende, men det har også andre positive effekter, sier Johannessen.

– Hva er en råner for deg?

– For meg er en råner en ungdom som er bilinteressert og som liker å kjøre rundt om. De henger gjerne på parkeringsplasser sammen med likesinnede. I utgangspunktet er det verken straffbart eller galt, sier seksjonslederen.