Da politiet la ut melding på sin logg om at man hadde rånere under oppsyn i Bø, gikk det ikke lang tid før reaksjonene kom fra de som spesielt liker å kjøre rundt i bil. Politiets seskjonsleder ved operasjonssentralen var raskt ute og justerte ordbruken, og understreket at råning i seg selv verken er straffbart eller galt.

LES KOMMENTAR: Politi og råner

Noen av rånerne i Bø ønsket å komme med nærmere kommentarer til det de gjør bak rattet. Negativ oppmerksomhet rundt råning gjør at de blant annet ikke bruker det ordet om seg selv:- Ja, vi kaller det for mysing nå, sier Stefan Johnsen. - Mysing er det at man kjører i gatene og hører på musikk, og møter andre. At man er sosial rett og slett, sier Christoffer Pedersen.- Det kan vel hende at en og annen kjører innom en større parkeringsplass og tar seg en sleng, men det er jo ikke slik at det foregår i flere timer eller er på natterstid. Dette har jo politiet selv gått ut i media og sagt er greit, mener Stefan.- De som gjør dette tar det på plasser som er uten folk og biler, og lærer seg å kontrollere bilen sin, understreker Christoffer.

Stikker seg ut

Stefan og Christoffer er to av 7-8 bilungdommer i kommunen.- Hva syntes dere om at politiet skreiv i loggen om rånekjøring i Bø?- Jeg mener at man ikke skal skjære alle over en kam, slik det her skjedde. Det går an å være ung og bilinteressert, uten at man gjør noe ulovlig og uten at man kjører villlmann, sier Christoffer.- Så det er enkeltpersoner som ødelegger for dere andre?- Både og. Det er nok enkeltpersoner som stikker seg ut når det kommer til villmannskjøring. Og det er nok "vanlige" bilister som kjører hardt av og til. De fleste av oss har jobb, sover på nettene og jobber på dagen, sier Christoffer.- Det politiet skrev var "råning", det er det vi selv mener er villmannskjøring. Det er jo ikke det vi driver med når vi er ute.

- VOL spurte politiet hva en råner er. Men hvem er dere, og hva gjør dere til vanlig?'- Jeg er fisker, og er mye på havet. Ellers jobber jeg som nattevakt på Bøheimen, sier Stefan. - Jeg er assistent for tredje og fjerde klasse på Eidet skole i Bø, sier Christoffer.

- Dere har ikke tid til å kjøre om nettene?- Stort sett drar vi hjem mellom 22 og 23, men i helgene er vi jo som oftest ute til utestedene stenger. Når vi er ute på ettermiddag og kveld så blir vi huket av politiet. Vi står parkert utenfor Shell, og politiet kommer bort og skal ha vognkort og førerkort. Så skal de se over bilene våre. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har blitt stoppet av politiet siden jeg fikk sertifikatet. Voksne folk blir stoppet to ganger i året, hvis de er uheldige. Så det er litt diskriminerende syns jeg, mener Christoffer.

- Hva ser de etter når bilene kontrolleres?- De ser om den er senket, om den er godkjent, om lysene er slik de skal og om det er ulovlig soting av  vinduer, sier Stefan.- Står vi parkert på Shell og ser politiet komme gjennom rundkjøringen er det bare å begynne å lete fram vognkort og førerkort, mener Stefan.

- Hva er det som er viktig for dere? Best bil og størst stereo, eller det sosiale?- Det er det sosiale. Vi konkurrer jo ikke akkurat om bil og anlegg. Det blir mye skruing og mekking, og det driver vi gjerne med sammen. Vi hjelper hverandre, er sosiale, og sparer penger på å reparere selv. Dessuten er det jo veldig lærerikt, poengterer kompisene.

- Jeg er ikke sportsinteressert. Men jeg har vært motorinteressert siden jeg var liten. Jeg har kjørt en del med crossykkel, og kjøpte min første bil da jeg begynnte å nærme meg å kunne ta sertifikatet. Da begynte jeg fort å modifisere på den. Det meste jeg kan om bil har jeg lært meg selv ved å stå i garasjen, sier Christoffer.- For oss som ikke er opptatt av å spille fotball eller drikke oss fulle skjer det jo ikke så mye i Bø. Dessuten er det store avstander her. Derfor må vi jo kjøre. Man må nesten kjøre for å komme sammen sosialt, poengterer kompisene.- Ofte kjører vi sammen til Sortland, Melbu eller Myre i helgene. Det kan skje spontant. Vi kjører, og kikker.

- Er det noen av bilene som er ulovlig modifisert?- Nei, våre biler er lovlige. Alt er godkjent, men vi tror politiet vil vise at de er til stede, sier Stefan.- Jeg har ikke fått en prikk på sertifikatet i løpet av det halvannet året jeg har hatt lappen. Jeg har ikke fått bøter eller mangellapper, sier Christoffer.- Jeg har fått en bot iløpet av de tre årene jeg har hatt lappen, og det var for parklys og spredere. Glemte at jeg hadde sprederne på da jeg sto parkert, og skrudde de ikke av da jeg begynnte å kjøre. Blålysene var på før jeg kom ut på veien, sier Stefan.

- Men jeg kunne ikke tenke meg noen annen hobby. Dette er det jeg interesserer meg for. Jeg ser fram til å bli litt eldre, og få meg en amcar-veteranbil, og melde meg inn i en klubb. De "voksne" som driver med slikt får bare ros, konkluderer unggutta.